Veel belangstelling voor lezing ecologisch tuinieren

12 mei 2022Categorie: Activiteit Bewonersinitiatief Dorpshuis Hoogkerk Duurzaamheid VWH Hoogkerk

Meer dan 30 mensen uit Hoogkerk, de Buitenhof en het Westpark hebben dinsdagavond de lezing van Wankja Ferguson over ecologisch tuinieren bijgewoond. Volop inspiratie over hoe je nu goed kunt zorgen voor bijen en vlinders in je tuin. Welke soorten bijen en vlinders hebben welke planten nodig? En zijn bloemen met nectar voldoende of moet je aan nog meer dingen denken? En waarom is het nou niet handig om te veel in één keer te maaien? We hebben een hoop geleerd!

Ceciel Nieuwenhout: “Wat me vooral is opgevallen is hoe belangrijk ‘waardplanten’ zijn: de planten waar vlinders hun eitjes op leggen. Want hoewel vlinders eten van allerlei planten, zijn sommige heel kieskeurig over welke planten ze nodig hebben om eitjes op te leggen. En zonder die eitjes volgend jaar geen nieuwe vlinders!” Daarom is het ook zo belangrijk om niet te veel in één keer te maaien of te snoeien: niet alleen maai je dan de bloemen weg die dienen als eten voor de insecten, maar je kunt ook planten ommaaien of snoeien waarop een vlinder net haar eitjes heeft gelegd. En insecten, die zijn weer de basis voor het andere tuinleven – wist je dat papa en mama koolmees zo’n 8000 rupsen of andere insecten moeten vangen om een nestje groot te brengen?

Na de lezing was er ruimte om na te praten en in groepjes na te denken over hoe de buurt verder kan verduurzamen: op het gebied van energietransitie, voedselketen en vergroening. De Groene Bruggenbouwers staan altijd open voor nieuwe ideeën én voor mensen die zin hebben om mee te helpen deze ideeën in de praktijk te brengen. Wil je ook meedoen? Stuur een mail naar groenebruggenbouwers@vwhoogkerk.nl

Volgende activiteiten op de agenda:

  • 14 mei: Voorjaarsmarkt in de Gabriëlflat: hier zullen we met een aantal mensen aanwezig zijn om te vertellen over wat we doen en horen we graag je ideeën over verduurzaming!
  • 31 mei: Jaarvergadering VWH met de presentatie van de concept inspiratieschets voor het centrum van Hoogkerk.
  • 11 juni: Duurzame Huizendag, waar meerdere huizen in Hoogkerk en de Buitenhof aan meedoen.
  • 2 juli: Minimarkt in de Buitenhof met duurzame en lokale producten.

Houd onze kanalen in de gaten voor nieuws over deze activiteiten en meer!
Website: www.groenebruggenbouwers.nl
Facebook: Groene Bruggenbouwers

Reacties