Gezocht in Hoogkerk: Kamers met Aandacht

12 mei 2022Categorie: Gemeente Zorg

Heb jij een kamer vrij in je huis en een groot hart? Stichting Kamers met Aandacht zoekt kamers in Hoogkerk voor jongeren die op hun weg naar zelfstandigheid nog nét even een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Het gaat om kwetsbare, maar kansrijke, jongeren (18 tot 23 jaar) uit de regio Groningen, die door omstandigheden niet bij hun ouders kunnen wonen en die momenteel vaak in een pleeggezin, in de maatschappelijke opvang of op een locatie van jeugdhulporganisaties verblijven. Ze zijn toe aan zelfstandigheid, maar de stap om op eigen benen te staan, is soms nét iets te groot. Ze missen familie, vrienden of buren die hen kunnen helpen bij, vaak heel simpele, dingen. Daardoor struikelen ze soms, terwijl ze met een klein beetje hulp wél zelfstandig overeind blijven.

Als verhuurder help je de jongere door hem of haar een veilige woonplek te verhuren en daarbij ook een oogje in het zeil te houden. Misschien een keer samen te eten of gewoon af en toe te vragen hoe het met hem of haar gaat. Andersom kan de jongere ook een handje helpen, door bijvoorbeeld een boodschap te doen of een klusje in huis. Bovendien zorgt de jongere voor wat gezelligheid en bedrijvigheid in huis. Ondertussen blijft de jongere begeleiding krijgen vanuit de betrokken jeugdhulporganisatie. Kamers met Aandacht is daarom meer dan het verhuren van een kamer; je kunt écht van betekenis zijn voor iemand die al het één en ander heeft meegemaakt.

Kamers met Aandacht
Iedereen met wat ruimte in huis (en in haar of zijn hart) kan een Kamer met Aandacht aanbieden. En iedere kamer of woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden. Voorwaarde is wel dat de jongere er minimaal een jaar kan blijven wonen en de huurprijs niet hoger is dan wat door de landelijke huurcommissie wordt geadviseerd (met een maximum van €450). De coördinator van Kamers met Aandacht besteedt veel aandacht aan de matching tussen verhuurders en jongeren. Jongeren hebben verschillende behoeftes en verhuurders verschillende mogelijkheden. Door daar goed naar te kijken bij het koppelen, heeft het de grootste kans van slagen. De jongeren om wie het gaat kunnen de huur maandelijks voldoen, werken of studeren en hebben geen (verslavings-)problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat.

Meer informatie
Stichting Kamers met Aandacht is een non-profitorganisatie en wordt in de Gemeente Groningen mogelijk gemaakt door de Groninger gemeenten. Groningers met, naast een vrije kamer, een warm hart en andere geïnteresseerden kunnen voor informatie kijken op www.kamersmetaandacht.nl of via de mail contact opnemen met Ruth Admiraal,  coördinator regio Groningen. Haar emailadres is ruth@kamersmetaandacht.nl

Bekijk hier de brochure (PDF).

Alfbeeldingen: stichting Kamers met Aandacht.

Reacties