Suiker Unie droogt toch geen aardappelen

2 juni 2020Categorie: SuikerUnie

PERSBERICHT

Suiker Unie gaat toch geen aardappelen drogen in haar fabriek in Vierverlaten (Groningen) en verwerken tot vee- en huisdiervoer. Enkele actuele ontwikkelingen, die de continue aanvoer van aardappelen onzeker maken, zijn daar debet aan. Deze doorlopende aanvoer is nodig om efficiënt te kunnen drogen.

Ten eerste zijn de coronamaatregelen voor onder meer horeca en attractieparken versoepeld. Daardoor neemt de vraag naar aardappelproducten – gelukkig – weer toe en kunnen meer aardappelen regulier worden verwerkt. Verder ligt door de almaar aanhoudende droogte een magere aardappeloogst in het verschiet. Daardoor kunnen de aardappelen uit de vorige oogst een waardevolle aanvulling vormen op de toekomstige behoefte in onder meer de aardappelverwerkende industrie.

Ten slotte blijkt dat zogeheten contractaardappelen, die eerst naar onder meer de fritesindustrie zouden gaan, nauwelijks voor de compensatieregeling van de overheid in aanmerking komen als ze zouden worden verwerkt tot onder meer veevoer.

Technisch mogelijk gemaakt
De afgelopen weken hebben de medewerkers van Suiker Unie Vierverlaten hard en met succes gewerkt om het drogen van de aardappelen technisch mogelijk te maken. Suiker Unie zou ze tot eind augustus gaan verwerken in haar pulpdroger, zodat het product langer houdbaar was en toegepast kon worden in vee- en huisdiervoer. Zodoende zou Suiker Unie bijdragen aan het wegwerken van het Nederlandse overschot aan aardappelen, dat ongeveer 1 miljoen ton bedraagt. Door de coronacrisis is de vraag naar friet en andere aardappelproducten enorm gedaald en verkeert de Nederlandse aardappelsector in zwaar weer.

Voor iedereen bij Suiker Unie die met veel inspanning en enthousiasme de technische droogoplossing heeft gerealiseerd, is het jammer dat het project is stopgezet. Maar voor de aardappeltelers is de gebruikelijke verwerking natuurlijk veel beter.

Reacties