MartiniZorg neemt beschermd wonen Gabriëlflat over

28 juni 2018Categorie: Nieuws VWH Hoogkerk

De afdeling Beschermd Wonen in de Gabriëflat blijft bestaan. MartiniZorg neemt de veertien plekken voor mensen met 24-uurszorgbehoefte over van Lentis, die de afdeling wilde sluiten. De zorgaanbieder is een contract aangegaan voor de komende vijf jaar. De overname komt te laat voor de laatste vijf bewoners. Zij verhuizen deze maand nog naar de Veldspaatflat. Per 1 augustus keren twee van hen weer terug naar Hoogkerk, meteen als MartiniZorg van start gaat.

De plekken zijn bedoeld voor ouderen die door bijvoorbeeld gezondheidsproblematiek of een handicap niet langer thuis kunnen wonen. Maandag werden de bewoners van de Gabriëlflat ingelicht over de overname. De ongeveer vijftig aanwezigen stelden kritische vragen over de komst van MartiniZorg. Sommigen waren bang dat ze nu niet meer via Lentis zorg konden ontvangen.
Astrid de Koe van MartiniZorg legde uit dat haar organisatie alleen het beschermd wonendeel overneemt. De andere bewoners van de Gabriëlflat kunnen bij Lentis blijven voor hun zorgbehoefte, al is overstappen naar MartiniZorg wel mogelijk. ‘De cliënt mag zelf kiezen, maar wij gaan niet actief werven’, beloofde ze. Toen bewoners kritische vragen bleven stellen over de overname, nam Aad van Rossum het op voor MartiniZorg. Zijn moeder woont bij Beschermd Wonen. Zijn vader woont zelfstandig, vlak bij de Gabriëlflat. ‘Lentis laat ons in de steek. Martinizorg zorgt er juist voor dat de afdeling open blijft.’

Sluiting
Lentis sluit de afdeling per 1 juli. Omdat MartiniZorg pas op 1 augustus kan beginnen, moeten alle vijf overgebleven bewoners alsnog verhuizen. Twee van hen willen terug zodra MartiniZorg de afdeling heropent. Waarom MartiniZorg en Lentis niet gezamelijk geregeld hebben dat de bewoners kunnen blijven, is niet duidelijk. ‘Wij hebben hierover contact gezocht met Lentis, maar we hebben geen reactie gehad’, zegt Astrid de Koe. Lentis besloot enkele maanden geleden de afdeling Beschermd Wonen te sluiten, omdat deze niet meer rendabel en verantwoord beheerd zou kunnen worden. Bewoners kwamen hier toen tegen in verzet. Met behulp van onder meer de VWH en de huurdersvereniging werden 2000 handtekeningen tegen de sluiting binnengehaald. Ook werd er gelobbyd bij de gemeente. Verhuurder Wierden en Borgen koos echter voor MartiniZorg nadat Lentis meerdere malen had aangegeven te stoppen met het Beschermd Wonen.

MartiniZorg denkt dat de afdeling wel uitkan. ‘Wij zijn een kleine organisatie. We draaien het om: hoe kunnen wij deze afdeling wel draaiende houden? Wij zijn tot de conclusie gekomen dat dat kan’, zegt Astrid de Koe van MartiniZorg. De zorgaanbieder is een contract aangegaan voor de komende vijf jaar. Het buurtrestaurant blijft de komende jaren in handen van Lentis.

Bron: Westerkrant

Voor de nieuwe woonlocatie zijn nog plekken vrij. Heeft u interesse in de zorg die MartiniZorg hier gaat bieden? Neem dan contact op met: Silvie Narain, 050-7600098 of 06-10374438 of info@martinizorg.nl. Zie: martinizorg.nl/zorgaanbod.

Reacties