Filmopnames theatervoorstelling Aan de Andere Kant

26 juni 2018Categorie: Nieuws

Aan De Andere Kant, afgekort ADAK. Dat is de titel van de theatervoorstelling over Moluks-Nederlandse geschiedenis. De nieuwe productie van de Stichting Gedeelde Verhalen, die een aantal jaren geleden Zwembadverhalen realiseerde. Wederom een verbinding met geschiedenis en kunst en met lokale inbreng en participatie. Op zondag 17 juni was die participatie zeer bijzonder. Op de werf van Niestern-Sanders in Farmsum speelden kinderen van de derde en vierde generatie de aankomst van hun (groot)ouders in Rotterdam in 1951 na.  Een emotioneel moment voor de figuranten, afkomstig uit de wijde omgeving (Groningen, Appingedam, Hoogkerk, Bovensmilde, Assen etc). Emerson Terinathe Rering: één van hen: Daar aan de haven van Delfzijl, 67 jaar later, voelde ik als kleinzoon van een trotse KNIL militair zijn pijn en verdriet. Wij voelden dat allemaal. Ik dacht dat het aan ons kostuums lag, maar nu weet ik dat dat gevoel overgaat van generatie op generatie. Mijn respect en liefde voor mijn beide opa’s en oma’s is oneindig.

Van het bijzondere moment zijn filmopnames gemaakt die terug te zien in de theatervoorstelling, die van 19 september tot en met 6 oktober te zien zal zijn in kerken bij de Molukse wijken van Appingedam, Hoogkerk en Bovensmilde. ADAK is opgezet als drieluik en is een samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In dit eerste jaar gaat de voorstelling over de aankomst en de eerste jaren van de Molukkers in Nederland en heeft als ondertitel: Een tijdelijk verblijf.
Hetzelfde weekend werden er ook filmopnames gemaakt in het kamp De Beetse in Sellingen, in Bovensmilde en op Kamp Westerbork met één van de actrices: Nel Lekatompessy.
Regie: Hiepie Hoogeveen en Mietji Hully.
Projectleiding en filmbeelden: Anne van Slageren.
Kaarten zijn te koop via: www.adak-theater.nl.
   
Foto’s: Gedeelde Verhalen/Aan de Andere Kant

Reacties