Feestelijke opening Historische Haven Hoogkerk

2 mei 2022Categorie: Activiteit Bewonersinitiatief Gemeente VWH Hoogkerk

Zaterdag 23 april was het zover: de opening van de Historische Haven Hoogkerk. Het weer zat alvast mee: de hele dag was het zonnig. Verschillende schippers waren aangemeerd in de haven voor de gelegenheid, zodat deze dubbeldik vol lag met schepen. De opening begon met een optreden van dansgroep Bao Trieu onder leiding van Earl Blijd. Met een ‘leeuwendans’ werd de haven gezegend. Bezoekers konden genieten van de schepen of een rondvaart maken met bootjes of waterfietsen van NAT. Daarnaast was er gratis koffie, thee en taart voor iedereen. Een groep genodigden – onder meer vertegenwoordigers van de gemeente, de schepencarrousel en de wijkraad Hoogkerk – reisden af naar Enumatil voor een ‘boerenlunch’. Op de terugweg gingen zij aan boord van de EMMA (1922), het schip van het Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen, en maakten een tocht langs de verzamelde schepen. Ook de Hoogkerkse wethouder Glimina Chakor maakt een rondvaart op de Emma, alvorens ze de haven opende. Chakor sprak van een ‘bijzonder en emotioneel moment’, zeker voor de initiatiefnemer voor de haven Martijn Schuitemaker, en een mooi moment voor Hoogkerk zelf. Van een afgelegen stukje Hoendiep is nu een prachtige Historische Haven gemaakt. De dag werd afgesloten met een captain’s dinner voor alle schippers en vrijwilligers aan boord van het scoutingschip JACOBA II (1913).

Historische Haven
De Historische Haven is een initiatief van Martijn Schuitemaker. In samenwerking met de Vereniging Wijkraad Hoogkerk (VWH), de stichting Historische Haven en de gemeente Groningen is de Historische Haven gereed gekomen, mede door de inzet van de voormalige wijkwethouder Paul de Rook. De haven is een varend erfgoed haven en wordt beheerd door de Havendienst Groningen. De acht ligplaatsen in de Historische Haven zijn toegankelijk voor elke schipper die is aangesloten bij een varend erfgoed organisatie.

Project De Gouwzee
De Stichting Historische Haven heeft plannen voor een museumschip met een vaste plek in de haven. Hiervoor hebben zij de tjalk De Gouwzee (1901) op het oog. Hoewel het casco nog in uitzonderlijk goede staat is, moet er een hoop gebeuren voor het schip presentabel is. Dit project wil de stichting samen met vrijwilligers oppakken. De stichting is bezig met het vergaren van sponsoring. Daarvoor zijn al diverse bronnen aangeboord en toezeggingen binnen.

Foto top: Martijn Schuitemaker staat bezoekers te woord in aanwezigheid van wethouder Glimina Chakor (midden).

Drakendans in de haven door Bao Trieu
Rondvaart met de EMMA
Het schip KOOPHANDEL in de haven

Meer foto’s van de opening zijn hier te vinden.

Reacties