Expositie Reinier van den Berg in kunstetalage de Leihof

5 december 2016Categorie: Algemeen

reinier-van-den-bergIn de kunstetalage van de kunstcommissie van de VWH is nu een expositie van Reinier van den Berg uit Aduard. De kunstetalage is in de onderdoorgang van de Leihof tussen de C. Jetsesstraat en de De Sanstraat. Deze kunstenaar heeft nu ook een relatie met Hoogkerk.

Hij heeft in opdracht van de kunstcommissie de parkbank met tafel en het bord ontworpen aan het nieuwe fietspad naar de Peizerweg, het Hegepad. In het meubilair is het wapen van Hoogkerk verwerkt. Zijn werk is figuratief: je ziet wat het is.

Hij werkt in opdracht van instellingen en particulieren. De meeste van zijn werk is echter vrij werk, dus niet in opdracht, maar wel te koop of te huur. Behalve kunstenaar in de klassieke zin is hij ook grafisch vormgever. In Aduard heeft hij met toestemming van de Provincie de fietsenstalling bestickerd.

Hij werkt nu aan een nieuw project ‘Roersels’. Een kruising tussen een plastic roerstaafje en theelepeltje maar wel in RVS, ook geschikt al relatiegeschenk. www.roersels.nl

the-biet-goes-on-door-reinier-van-den-bergDe Suiker Unie heeft van zijn hand een suikerpot aangeschaft, 60 cm hoog, onder de naam ‘The Biet goes on’. Dit kunstvoorwerp bevat veel symboliek. De pijp symboliseert de fabriek. De rookpluim kan 360 graden draaien als symbool van alle windstreken waarheen de suiker geëxporteerd wordt. De drie wielen symboliseren de jaarlijkse cyclus van de suikerbiet: Het poten of het zaaien, het oogsten en het raffineren.

Elk jaar maakt Reinier houtsneden over landschappen en architectuur, meestal in en om Aduard. Meestal zijn het series van 2 of 3 houtsneden over hetzelfde onderwerp. Verder heeft hij een serie schilderijen vervaardigd van Groninger waterwerken. Bijvoorbeeld de spoorbrug bij Zuidhorn.
Een andere kunstvorm is een serie van 12 ‘zagerijen’ in de vorm van hersenen. Deze uitgezaagde vormen in hout geven ideeën en/of gedachten weer zoals ‘Verwarring’, ‘Ik’, ‘Leeg’.
Meer informatie en een overzicht van (bijna) al zijn werk is te zien op zijn website www.reiniervandenberg.nl

Meer foto’s op Facebook

Reacties