Herdenking Molukse geschiedenis in Nederland en Hoogkerk

5 december 2016Categorie: Algemeen

Ter herdenking van het 65-jarig verblijf in Nederland en 55-jarig verblijf van de Molukse gemeenschap in Hoogkerk was op 26 november een uitvoering van een Oral History Theater in het Dorpshuis Hoogkerk onder de titel ‘Hoe zat het ook alweer?’

Het onderwerp was de geschiedenis van Nederlands Indie, vooral de Molukse geschiedenis maar ook de bezetting door Japan en het optreden van het Nederlands gezag in de koloniën. Nederlands Nieuw Guinea werd ook vermeld. Na de inname van de Molukken in 1951 werd in 1962 Nederlands Nieuw Guinea opgenomen in de Indonesische republiek, ondanks het verzet daartegen onder de Papoea’s.

In de voorstelling kwamen de gouden tijden en de zwarte bladzijden van de Nederlandse geschiedenis voorbij. Onderwerp was ook de veranderde verhoudingen in de Nederlandse maatschappij na 1950 en de positie van de Molukkers. De voorstelling was opgebouwd uit persoonlijke verhalen,zang, muziek en filmfragmenten.
herdenking-molukse-wijk-26-november2

De voorstelling duurde ca 2 uur. Er waren bijna 100 bezoekers. Na de voorstelling was een Indische maaltijd voor de liefhebbers.

Meer foto’s op Facebook

 

Reacties