Expositie Jan Boter Kunstetalage de Leihof

22 maart 2017Categorie: Algemeen Kunstcommissie

Jan Boter komt uit de Buitenhof. Hij is ca 7 jaar geleden, na zijn pensionering, begonnen met schilderen; als hobby dus. Daartoe ging hij op een cursus van Irma Reimert, afgestudeerd aan academie Minerva. Daarna heeft hij zich als schilder verder ontwikkeld. Jan was werkzaam in het onderwijs, eerst als leerkracht, later ook onderwijspedagoog. Op de ‘kweekschool’ voor onderwijzers (nu de PABO), bijna 50 jaar geleden, kwam hij in aanraking met het tekenen, eigenlijk werd hij ook daardoor ‘geraakt’. Toen was zijn interesse gewekt in de schilderskunst.

Hij werkt met acrylverf, meestal met penseel, soms ook een speciaal schildersmes met gebogen lemmet. De ondergrond is meestal MDF-plaat waarop eerst grondverf is aangebracht, soms schildert hij op doek.

In zijn werk ligt het accent op landschappen en de laatste tijd maakt hij taferelen op of bij de zee. Er komen mensen in voor, niet met herkenbare gezichten, maar op enige afstand. Meestal schildert hij van foto’s die hij vooraf heeft gemaakt. Hij maakt geen fotorealistische schilderijen, met andere woorden: er is wel gelijkenis maar foto en schilderij zijn niet identiek. In de wijze waarop hij schildert probeert hij puur de emotie over te brengen, die hij ervaart bij het onderwerp.

Jan Boter heeft 20-25 schilderijen vervaardigd, die hij zelf kwalitatief geschikt vindt voor een expositie of voor verkoop. In de kunstetalage hangen 7 schilderijen. Onlangs had Jan Boter een expositie in de Immanuelkerk in Corpus den Hoorn en nu hangt een werk van hem op een expositie in Beatrixoord tussen het werk van de leerlingen van Irma Reimert.

Als u geïnteresseerd bent kunt contact opnemen met Jan Boter, Duurswoldlaan 41, j.boter@ziggo.nl

Reacties