Diabetes Fonds noteert ruim 30.000 deelnemers aan de tweede Nationale Suiker Challenge

3 juni 2019Categorie: Algemeen

Persbericht: Een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers

Vanaf vandaag gaan ruim 30.000 Nederlanders de uitdaging aan: een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers. Het Diabetes Fonds organiseert de jaarlijkse challenge om Nederlanders bewust te maken van hun suikerinname en te helpen met een gezondere leefstijl. Ruim 1,1 mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Nog eens 750.000 mensen hebben pre-diabetes, waarbij overgewicht een belangrijke rol speelt. Dagelijks komen er 166 patiënten met diabetes type 2 bij. De challenge duurt tot en met 9 juni.

Afgelopen najaar deden er ook tienduizenden mensen mee aan de eerste challenge. Een week waarin het Diabetes Fonds zoveel mogelijk mensen bewust heeft gemaakt van verborgen verleiders én heeft laten zien dat er gezonde alternatieven zijn. Chocolade, koek, gebak, snoepgoed en niet-alcoholische dranken bleken producten die moeilijk te weerstaan zijn. Het zijn juist ook deze producten die de grootste bijdrage aan de Nederlandse suikerconsumptie leveren. Volgens de laatste RIVM-cijfers krijgen we iedere dag gemiddeld meer dan 30% te veel vrije suikers binnen. ‘Mede hierdoor heeft inmiddels de helft van de volwassenen in ons land te maken met overgewicht en een verhoogd risico op diabetes type 2’, aldus Hanneke Dessing, Algemeen Directeur van het Diabetes Fonds.

Belang van gezonde leefstijl
‘Door mee te doen aan de Challenge worden mensen zich bewust van de hoeveelheid suiker die zij dagelijks consumeren. Bewustzijn is de belangrijkste stap om te werken aan een gezonde leefstijl’, aldus Dessing. ‘Niet voor niets is het terugdringen van overgewicht een speerpunt in het Nationale Preventieakkoord. Onlangs gaf Dessing haar steun aan een groep van circa 30 hoogleraren en medici die pleiten voor een meer duurzame behandeling van een grote groep mensen met diabetes type 2. ‘Deze groep is absoluut gebaat bij een gezondere leefstijl. Niet voor niets organiseren we jaarlijks de Nationale Suiker Challenge, zetten we in op een gezonde omgeving en investeren we in het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG) om te onderzoeken hoe leefstijlinterventies de ziektelast van een grote groep mensen met diabetes type 2 kunnen verminderen.

Beter voelen na Nationale Suiker Challenge
NILG-bestuurslid en hoogleraar Hanno Pijl onderschrijft het belang van een gezonde leefstijl: ‘We eten onszelf ziek en proberen met medicijnen de schade te beperken, terwijl aanpassing van leefgewoontes ziekte kan voorkomen en zelfs omkeren.’ Volgens Pijl kunnen mensen hun gezondheid verbeteren als ze bewerkte suikerproducten vervangen door onbewerkte voeding. ‘Daarom ben ik ervan overtuigd dat deelnemers zich na de Nationale Suiker Challenge beter zullen voelen’, aldus de hoogleraar.

Hulp bij leefstijlinterventie
In een stortvloed van zoete verleidingen moet de gezonde keuze makkelijker worden gemaakt. Hier biedt het Diabetes Fonds deelnemers de helpende hand. Alle deelnemers ontvangen gratis het digitale Suiker Challenge Magazine met daarin 21 gezonde recepten zonder toegevoegde suikers van Ekoplaza en Ekomenu. Daarnaast ontvangen alle deelnemers gedurende de week inspiratie en praktische tips via social media en e-mail. Onder andere door interviews met deskundigen zoals gedragswetenschapper Roel Hermans, werkbladen van diëtist Kim Brouwers en live vraag-antwoord-sessies op Facebook en Instagram.

Werkgevers zien urgentie
Dit jaar biedt het Diabetes Fonds ook handvatten voor werkgevers om deel te nemen. Werkgevers hebben belang bij vitale en gezonde werknemers en zij kunnen helpen hen tijdens werktijd een gezonde keuze makkelijker maken.
Meer informatie en deelnemen: www.suiker-challenge.nl. Hier kan je ook de toolkit downloaden. Deel je ervaringen via #suikerchallenge. Inschrijven kan t/m maandag 3 juni 2019.    ______________________________________________________________
Over het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Daarom wil het Diabetes Fonds Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Enerzijds door wetenschappelijk onderzoek te financieren naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2. Anderzijds door de gezonde keuze makkelijker te maken: het Diabetes Fonds focust zich komende jaren op vermindering van de suikerinname met een derde. Voor meer informatie over diabetes kunt u terecht op de website van het Diabetes Fonds www.diabetesfonds.nl.

Reacties