Wat waren de knallen boven Hoogkerk?

6 juni 2016Categorie: Algemeen Nieuws

UPDATE: 16.31 uur via RTV Noord:
De oorzaak van het lawaai waren twee F16’s die opgestegen zijn in Volkel voor een spoedklus. Defensie: ‘We waren uitgerukt omdat een burgervliegtuig geen contact had met de luchtverkeersleiding. Het is een standaardprocedure als het contact is verloren. Het contact is het inmiddels hersteld.’

UPDATE 16.25 uur: Harde knallen kwamen inderdaad van F-16 straaljagers, maar het betrof geen training. Defensie voerde een spoedklus uit boven het luchtruim. Ook wel een QRA genoemd. Later vandaag komt defensie met een verklaring.

“Een van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is adequaat te reageren op schendingen van het Nederlandse luchtruim. Om die reden staan vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week twee F-16’s gereed om deze taak te vervullen. Deze zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA) wordt uitgevoerd om de veiligheid in de lucht te bewaken.”

Schermafbeelding 2016-06-06 om 16.23.54

16.07 uur: Vandaag, maandag 6 juni, waren er rond half 4 in de middag twee harde knallen te horen. Veel mensen vragen zich nu af wat er precies is gebeurd. Via twitter kwam het antwoord al snel. Vliegbasis Volkel kwam met de onderstaande tweet waarin ze mededelen dat er tussen 15.00 en 16.00 uur testvluchten worden uitgevoerd met F-16 vliegtuigen. Hierbij gaan de straaljagers ook door de geluidsbarrière, wat een knal veroorzaakt.

F-16 geluidsbarriere Hoogkerk knal

 

Reacties