Kom langs bij Let’s Gro

31 oktober 2023Categorie: Activiteit

Wij heten je van harte welkom op zaterdag 4 november (14.30 – 15.30 uur) bij de themasessie Bouwen aan vertrouwen tijdens Let’s Gro. Dirk Postma (Sociaal en Cultureel Planbureau) vertelt over de achtergronden en ontwikkelingen in de nieuwe vormen van samenwerking tussen bewoners en gemeenten. Jantine Wijnja en Marian Hegeman vertellen over hun ervaringen met het ontwikkelen van de eerste burgerbegroting van Groningen in Hoogkerk. Deze sessie vindt plaats in Het Forum (Nieuwe Markt 1), zaal: Camera 3 Deluxe.

Het vertrouwen in de overheid is momenteel laag en bewoners twijfelen aan het probleemoplossend vermogen van de overheid, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Als meest nabije overheid werken gemeenten op uiteenlopende manieren aan het versterken van de relatie met bewoners, ook op het terrein van democratische vernieuwing. Er wordt volop geëxperimenteerd met raadplegende referenda, burgerberaden, burgerbegrotingen en andere nieuwe vormen van directe democratie. Dirk Postma van het SCP vertelt over de achtergronden en ontwikkelingen in de nieuwe vormen van samenwerking tussen bewoners en gemeenten.  

In Hoogkerk werken bewoners en gemeente momenteel samen aan een burgerbegroting, onder de noemer van Sterk Hoogkerk. Welke ervaringen zijn tot nu toe opgedaan met deze en andere vormen van directe democratie en wat kunnen we daarvan leren? Welke succesfactoren en faalfactoren kunnen we benoemen? Jantine Wijnja en Marian Hegeman vertellen over hun ervaringen met het ontwikkelen van de eerste burgerbegroting van Groningen in Hoogkerk. Samen met het publiek gaan zij graag in gesprek over wat er op dit terrein goed gaat en wat er beter kan. En hoe zorgen we dat bewoners, beleidsmakers en politici hierin van elkaar kunnen blijven leren? Een mooi verslag van een van de laatste bijeenkomsten van Sterk Hoogkerk lees je hier.

Let’s Gro Festival
Let’s Gro is hét (gratis) festival over de toekomst van Groningen. Op 3, 4, en 5 november is iedereen welkom om samen na te denken over toekomstideeën, aan te schuiven bij presentaties over nieuwe projecten in de stad, zijn er inspirerende sprekers en kun je bij miniworkshop ontdekken hoe je zelf kunt bij dragen aan een beter klimaat.

 Het festival wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de gemeente Groningen en tal van andere organisaties. 

Reacties