Het kastje van Sinterklaas

29 oktober 2020Categorie: Activiteit Bewonersinitiatief

Het kastje van Sinterklaas bestaat vanaf 2011 in Groningen. Het initiatief is ontstaan doordat twee buurvrouwen vanuit de training Buitengewoonzijn.NU iets gezelligs wilden doen in de wijk.

Het principe van het kastje is simpel: Het kastje staat op een toegankelijke plek in de straat, een openbaar gebouw.. Er liggen een aantal ingepakte geschenken. Iedereen kan er iets inleggen en uithalen. Heb je nog iets wat je niet meer nodig hebt maar nog wel goed is ? Pak het in een sinterklaas/ cadeaupapiertje. Gedicht erbij is helemaal top! Hiermee ga je naar het kastje, je legt het erin en een ander cadeautje is voor jou.

Een te leuke actie om het bij  kastje te laten. Met de training Buitengewoonzijn.nu willen we vele kastjes laten ontstaan in Nederland en België. Wat een vrolijkheid zal het brengen als er overal  kastjes zijn.
Hoe leuk om samen een uitstapje te maken naar het Kastje van Sinterklaas. Vanaf 14 november komt de Sint d.m.v. de kastjes weer in het land! Samen een kastje organiseren ?

Wie doet er mee?

En wat heb je ervoor nodig ;
1) Een kastje;
Misschien heb je er nog één op zolder staan of hebben de buren er nog één.  Bij de plaatselijke kringloopwinkel  of plaats een oproepje op facebook!
Versieren van het kastje hoeft niet, maar is wel erg leuk. En groot voordeel, daardoor valt hij meer op.  Voorzie het kastje van een gebruiksaanwijzing
Ook bestaande ruilkasten kunnen hun kast van 14 nov. (of later maar sowieso vanaf 1 december) tot 5 dec. tijdelijk omzetten als  ’Kastje van Sinterklaas’.

2) Een plaats in de wijk;
Gewoon bij de voordeur, op de stoep, bij school of cultureel  centrum. Mogelijkheden te over.

3) Iemand om het mee samen te doen;
Het werkt en je hebt echt zoveel meer lol als je het met iemand samen doet!

4) Startpakketjes om mee te beginnen;
Kijk wat je in huis hebt, pak dit in een papiertje en stop het in het kastje. Het is leuk als er een gedicht bij zit en je kunt de kadootjes eventueel voorzien van een etiket voor wie het  geschikt is.
Je kunt eventueel ook wat chocoladegeld in het kastje stoppen.

5) Publiciteit
Flyers printen (kan je bij ons opvragen) en deze verspreiden in de straten om je heen, hou het leuk voor jezelf! En kijk tot hoever je wil gaan.
Schrijf de lokale media aan, wijkkrant, plaats berichtjes op sociale media en je hebt vast nog wel meer ideeën hierover… Een persbericht kan je ook bij ons opvragen. Klik hier voor een voorbeeldflyer.

6) Je kastje laten registreren
mailto: kastjevansinterklaas@gmail.com
We zien je kastje graag verschijnen !

Ter inspiratie
Cadeauruil in de Amstelstraat
Cadeautjes ruilen met het kastje van Sinterklaas

Gezocht: Ambassadeurs voor het kastje van Sinterklaas!

Wie wil er een kastje starten?
Wie wil anderen uitnodigen om mee te doen?
Wie heeft er connecties bij kringloopwinkels, cultureel centra, scholen, voedselbanken om daar een uitnodiging te plaatsen voor het starten van een kastje?
Wie wil er een uitnodiging plaatsen in bestaande minibiebs en ruilkasten?
Wie heeft er nog andere ideeën om deze vrolijkheid te vermenigvuldigen?
talke.sietsma@telenet.be

Reacties