Aanmelding tweede Open Raad gemeenteraad geopend

4 oktober 2017Categorie: Gemeente

PERSBERICHT

Groningen, dinsdag 3 oktober 2017

Raadsleden adopteren weer goede ideeën van Stadjers

De aanmelding voor de tweede Open Raad van de Groningse gemeenteraad is geopend. De raad nodigt Stadjers uit weer om met hun ideeën voor hun eigen straat, buurt, wijk of de hele stad te komen.

De bedenkers van de tien interessantste, zinvolste, origineelste of meest vernieuwende ideeën mogen die tijdens de Open Raad in het stadhuis op zaterdagmiddag 4 november toelichten. Raadsleden kunnen dan net als bij de eerste Open Raad deze initiatieven adopteren. Zo proberen ze de initiatiefnemers te helpen de ideeën ook echt uit te voeren. Aanmelden kan tot 24 oktober via gemeente.groningen.nl/openraad.

 

Experiment
De Open Raad is vorig jaar begonnen als een experiment. Een nieuwe manier om als Groningse gemeenteraad in contact met inwoners te komen. En om zo goede ideeën uit de wijken een kans te geven. Daarin is de Open Raad geslaagd. Vandaar een tweede editie.

Sociale koelkast
Sommige plannen uit de eerste Open Raad zijn al uitgevoerd of bijna gerealiseerd. Het idee voor communities om Groningers en statushouders met elkaar in contact te brengen was al snel een feit. Andere initiatieven kosten wat meer tijd. Zoals een duurzame ‘windboom’ (molentjes in een kunstboom om energie op te wekken), een ‘sociale koelkast’ op straat (voor kliekjes tegen voedselverspilling) en een website waar je alle sport- en speelplekken in Groningen kunt vinden.

Op de kaart
“Voor de tweede Open Raad zoeken we opnieuw naar creatieve ideeën van Stadjers”, vertelt raadslid Diederik van der Meide. “Een creatief plan om de contacten tussen wijkbewoners te bevorderen”, noemt raadslid Glimina Chakor als voorbeeld. “Of een spannend idee om Groningen nog beter op de kaart te zetten”, suggereert raadslid Arjen Banach.

Plannenmakers
De Open Raad is zaterdag 4 november van 15.00 uur tot 16.30 uur, op de laatste dag van het ‘inspiratiefestival’ Let’s Gro over de toekomst van de stad Groningen. Bij de Open Raad van vorig jaar werden alle ideeën door groepjes raadsleden geadopteerd. Dat hoeft deze keer niet per se ook zo te zijn. De raadsleden stemmen over de plannen. Als een meerderheid het idee niet ziet zitten, volgt geen adoptie. En als raadsleden initiatieven wel adopteren betekent dat niet dat ze het wel even voor de plannenmakers regelen. Want die blijven de trekkers. De raadsleden helpen de initiatiefnemers om hun ideeën te realiseren.

Aanmeldingsformulier
Rechtstreeks aanmelden voor de Open Raad kan via het aanmeldingsformulier op groningen.nl/gemeenteraad (Open Raad). Aanmelden kan tot uiterlijk dinsdag 24 oktober. Bij de selectie wordt gelet op vernieuwing, originaliteit en haalbaarheid. Bij vragen kan contact worden opgenomen met de Griffie van de gemeenteraad (raad@groningen.nl of 050 367 77 02).

Hapje en drankje
Stadjers kunnen de Open Raad op 4 november vanaf 15.00 uur op de publieke tribune van de raadzaal bijwonen. Thuis vanaf de bank kijken kan ook, want de Open raad wordt ook live op internet uitgezonden via groningen.raadsinformatie.nl. Na de Open Raad kunnen Stadjers en raadsleden met een hapje en een drankje met elkaar verder praten over de geadopteerde plannen voor de Stad.

Reacties