100.000 euro voor kinderen en jongeren in Hoogkerk

24 april 2024Categorie: Algemeen Dorpshuis Hoogkerk Gemeente Sterk Hoogkerk VWH Hoogkerk

Tijdens bijeenkomsten op 10, 13 en 16 april verdeelden bewoners uit Hoogkerk, Leegkerk, Gravenburg, Vierverlaten en de Buitenhof het Sterk Hoogkerk budget van 300.000 euro over vijf thema’s. Twee thema’s sprongen er uit: Kinderen en Jongeren met 100.000 euro en Sport en Bewegen met 90.000 euro. Van maandag 22 april tot en met 20 mei kan iedereen binnen de gekozen thema’s ideeën indienen via sterkhoogkerk.nl

In het Dorpshuis plakken Max en Tjeerd gebroederlijk een naamsticker op bij elkaar. Het is de slotavond van fase 1 van de burgerbegroting Sterk Hoogkerk. Vanavond bepalen bewoners  van Hoogkerk, Gravenburg, de Buitenhof, Vierverlaten en Leegkerk waar zij volgend jaar de voor de wijk beschikbare 300.000 euro aan willen besteden. Eerder waren er soortgelijke bijeenkomsten in speeltuin de Kreukelhof en in kerkgebouw De Verbinding, zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen.

Aan het begin van elke bijeenkomst legt Marian Hegeman de stappen uit om het budget te verdelen. De vijf thema’s zijn al eerder gekozen: Sport en bewegen, Kinderen en jongeren, Veilig Hoogkerk, Verkeer en Schoon Hoogkerk. Om het geld te verdelen over deze thema’s schuiven deelnemers elk met tien fiches van 5000 euro totdat er, zoals de spelregels voorschrijven, overeenstemming is aan de tafels. 

Jongeren bijten het spits af

De eerste bijeenkomst op 10 april is specifiek voor jongeren. In de Kreukelhof leggen de tieners gek genoeg eerst geen enkel fiche op het thema Kinderen en jongeren. ‘Er gebeurt al heel veel voor kinderen in Hoogkerk’, zegt een van de jongens aan tafel. Na enige aarzeling leggen ze alsnog allemaal één fiche op het thema en zo krijgt dit thema toch een beetje budget. 

De volwassenen die op 13 en 16 april deelnemen, hebben duidelijk meer voor het thema Kinderen en jongeren over. Ze leggen er massaal fiches op. Otto en Agnes uit de Molukse wijk leggen uit waarom dit thema voor hen belangrijk is. ‘Omdat de jongeren in onze wijk te weinig plek hebben,’ zegt Otto. ‘Wij zien jongeren niet als overlast. We willen ons plein opknappen, daar zijn ze dan welkom.’ Ook  vorig jaar bezochten ze de bijeenkomsten rond Sterk Hoogkerk. Agnes: ‘Wij zijn heel erg blij met dit initiatief!’

Volwassenen aan zet

Bij de twee bijeenkomsten voor volwassenen is het thema Verkeer erg populair. Zo ziet deelnemer Harry het liefst een zebrapad voor zijn huis aan de Zuiderweg. ‘Voor de vele wandelaars, want die lopen nu vaak aan de verkeerde kant van de weg.’ Ook Martthieu en Patricia zetten in op dit thema: “Op sommige plekken wordt vaak te hard gereden, meer verkeersdrempels zouden goed zijn.” Aan het eind van deze bijeenkomst ligt een grote stapel fiches op het thema Verkeer. Maar ook Sport en bewegen krijgt veel steun. 


Uitslag

Op basis van de uitkomsten van alle drie de bijeenkomsten, volgt er een definitieve uitslag. Met zijn allen kozen de deelnemers voor de volgende verdeling:

  1. Kinderen en jongeren € 100.714
  2. Sport en bewegen € 90.714
  3. Verkeer € 61.429
  4. Veilig Hoogkerk € 34.286
  5. Schoon Hoogkerk € 12.857

Een toelichting van de uitkomst is te lezen op sterkhoogkerk.nl

Tevreden bewoners

Achteraf kijken de deelnemers positief terug op de bijeenkomsten. Het overleg met hun wijkgenoten liep soepel en de groepen zijn tevreden met het resultaat aan de tafels en de manier waarop de voor hen belangrijke thema’s zijn gekozen. 

Tjebelina, coördinator van de Kinderwijkaad Hoogkerk is erg blij met de uitslag. “Eenderde van het budget gaat naar Kinderen en jongeren. Of eigenlijk zelfs tweederde, want Sport en bewegen is ook voor de jeugd. En de jeugd koos zelf voor het thema Schoon Hoogkerk en gaf er als enige groep budget aan. Dit thema leeft bij hen.” 

Deelnemers zijn erg te spreken over Sterk Hoogkerk. Zo vertelt Benne dat medezeggenschap heel belangrijk is. “Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meebeslissen wat er in het dorp en in de omliggende wijken gebeurt. Het gaat immers over onze eigen leefomgeving. Het geeft me een fijn gevoel dat we mee kunnen beslissen waar het geld aan besteed wordt en dat we er ook echt invloed op hebben.”

 

Welk idee dien jij in voor Sterk Hoogkerk?

Van maandag 22 april tot en met maandag 20 mei kan iedereen ideeën indienen die passen binnen de 5 gekozen thema’s. Dit kan via sterkhoogkerk.nl. Voor kleine ideeën die buiten de thema’s vallen is er een Joker-budget van 5000 euro. 

Iedereen mag ideeën voor Hoogkerk, Leegkerk, Vierverlaten, Gravenburg en de Buitenhof indienen, ook als je er niet woont. Want een goed idee kan overal vandaan komen. 

Heb je vragen of kom je er niet uit? Neem contact met ons op via hallo@sterkhoogkerk.nl of bel naar 06-13211151. Wij helpen je graag verder met je idee!

Foto’s: Alma Streefkerk en Janny Wierenga

 

Reacties