Wandelroute Hoogkerk Dorp

Het startpunt is bij het Ruskenborg woonzorgcomplex aan de Johan Dijkstralaan 3, 9744 DA Hoogkerk.

1. Tegenover deze ingang van de Ruskenborg bevindt zich de Bult van Buist met daarachter de Ruskenveense plas en en een mooi uitzicht op de skyline van Groningen.

2. Terug op de Zuiderweg volgt u het fietspad en slaat u na Party en Event Centre Tiatro linksaf de Jan Ensinglaan in. U komt dan aan bij een nieuw gebouw met als werknaam nog “De  Ploeglocatie”. Meer informatie over het gebouw: Klik hier

Voor het gebouw komt binnenkort weer het ‘Drieluik’ van Maree Blok en Bas Luchthart uit 1992. Het kunstwerk is nu tijdelijk in opslag. Meer over het kunstwerk: Klik hier

3. Na ± 200 m gaat de Jan Ensinglaan over in de Prinses Margrietstraat. U neemt de 3e zijstraat links (Julianastraat) en fietst tot aan de Reddingiusweg. Aan uw linkerhand is het Julianapark. In de vijver van dit park staat het kunstwerk “Fontein De Tweeling van Tomisliv Djodjevic” uit 2000. Meer informatie: Klik hier

4. U slaat rechtsaf de Reddingiusweg in. Na ± 200 m is aan de linkerkant de Rehobothschool met op de oostkant een wandplateau van Anno Smith, bekend van zijn vele wandversieringen. Even verderop, op de hoek Industriestraat/ Reddingiusweg, staat een Herinneringsbank met op de zijkant een plateau ontworpen door Anno Smith ter gelegenheid van de opening van Plan Zuid (de naam van de woonwijk ten zuiden van het spoor) in 1958.

5. De Reddingiusweg vervolgen en de Zuiderweg oversteken. Linksaf het fietspad volgen. U neemt over het spoor de 1e straat links (de Polmanstraat) langs de Polmanheem. Meer over de Polmanheem: Klik hier.

6. De Polmanstraat gaat over in de Houwerzijlstraat. Deze wijk wordt de Suikerbuurt genoemd. Op de zijgevel van huisnummer 9 bevindt zich een wandplateau met 30 gemeentewapens van Anno Smith. Links ziet u  het wapen van de voormalige gemeente Hoogkerk (tot 1969). De karakteristieke woningbouw van de Suikerbuurt stamt uit 1919/1920 en is ontworpen door architect K. Siekman.

7. Aan het einde van de Houwerzijlstraat slaat u rechtsaf de Noorderstraat in, vervolgens via de Verbindingsstraat komt u bij de Zuiderweg.

8. De Zuiderweg steekt u over, u gaat de Kotterstraat in. U komt nu in de Halmbuurt (strokarton).

9. Aan het einde van de Kotterstraat gaat u rechtsaf de Middenweg in met aan de rechterhand karakteristieke huizen ontworpen door de architecten Gebr. Wierenga rond 1915/1916 in samenwerking met plaatselijke architecten.

10. U gaat door tot aan de Schoenerstraat, daarna neemt u de eerste straat links. U komt dan in de Barkstraat en volgt deze tot de kruising met de Boeiersingel.
U ziet dan rechts: het Groene Kruisgebouw uit 1938 en even verder:

    • Het Oorlogsmonument ’40-’45, onthuld in 1949.
    • Aan de overkant van het Hoendiep in het witte gebouw was vroeger de 1e openbare lagere school gevestigd, gebouwd in 1864.
    • Hoendiep nr. 206. Voormalig postkantoor uit 1917.
    • Hoendiep nr. 208. Voormalig Gemeentehuis van Hoogkerk uit 1903.

11. U gaat linksaf de Schouwstraat in naar de Middenweg. In de Schouwstraat ziet u links de Julianaschool, de 2e openbare lagere school uit 1914/1915, met op de zijgevel 4 wandplateaus van mozaïek, voorstellend ‘Spelende kinderen’. De foto van de school is genomen uit Google Streetview.

12. Rechtsaf de Middenweg volgen tot aan de Zuiderweg, dan rechtsaf. Over de Hoogkerksterbrug komt u in de Kerkstraat. Kunstwerk op de brug: Vuurtoren van Sies Bleeker uit 1996. Meer informatie over het kunstwerk: Klik hier

13. In het begin van de Kerkstraat staat rechts de N.H. kerk. Klik op Oude Monumenten in Hoogkerk

14. Na ± 250 m fietsen bevindt zich rechts van de weg een begraafplaats uit 1872. Een groot aantal zerken heeft een grafsymbool.

15. Einde wandelroute. De rechtstreekse route terug naar het Ruskenborg woonzorgcomplex loopt via de Kerkstraat -Zuiderweg en is ca 3 km.