Voorstelling over Molukse geschiedenis krijgt succes-reprise in Marum en de Randstad

17 januari 2019Categorie: Activiteit

Theaterproject Aan de andere kant keert terug naar het toneel voor een aantal reprises van de succesvolle voorstelling Aan de andere kant: een tijdelijk verblijf. De eerste voorstellingen over de geschiedenis van de Molukkers in Nederland vinden plaats in wijkcentrum Bunga Pala in Marum op 15 en 16 februari. Daarna reist de voorstelling langs het Bijlmer Parktheater in Amsterdam, Schouwburg Rotterdam en het ZIMIHC theater Stefanus in Utrecht.

Aan de andere kant is een driejarig theaterproject over Molukkers in Nederland. Over hun komst naar Nederland en hun jarenlange verblijf in woonoorden. Over verbroken beloftes en acties en de impact die de acties op hen en op andere Nederlanders hebben gehad. Over het perspectief en de beleving van beide kanten. En over verzoening.

Een tijdelijk verblijf
Het project bestaat uit drie theatervoorstellingen. Het eerste deel was afgelopen najaar een groot succes in kerken in of nabij Molukse wijken in het noorden van Nederland. De voorstelling vertelt het verhaal van Theus Melanesy (Roger Goudsmit), een van de KNIL-soldaten die naar Nederland werden overgebracht, en zijn vrouw Gabriella (Nynke Heeg en Nel Lekatompessy). Als Theus bij aankomst direct uit zijn functie wordt ontheven, neemt de wrok tegenover de Nederlandse overheid toe. Gabriella probeert haar man zoveel mogelijk te ondersteunen, haar gezin bij elkaar te houden en haar eigen weg te vinden in het nieuwe en vreemde land waarin zij wonen. De voorstelling heeft verschillende tijdslagen, met elkaar verbonden door film, muziek, een koor, amateurspelers en figuranten uit Groningen en Drenthe (mét en zonder Molukse roots). In het najaar van 2019 gaat het tweede deel van Aan de andere kant in première. Het verhaal van Theus en Gabriella wordt dan voortgezet en speelt in de jaren zeventig, de tijd van de tweede generatie Molukkers in Nederland.

De reprise
Naar aanleiding van meerdere verzoeken wordt het eerste deel, ‘Een tijdelijk verblijf’, in februari en maart nog een aantal keer gespeeld. De eerste locatie is Marum, met een avondvoorstelling op vrijdag 15 februari (21:15 uur), een middagvoorstelling op zaterdag 16 februari (16:00 uur) en diezelfde dag nog een avondvoorstelling (20:00 uur). Kaarten zijn te koop via de website van Aan de andere kant: www.adak-theater.nl

Op 23 februari volgen twee voorstellingen in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam om 19:30 uur en 21:15 uur. Hierop volgen twee voorstellingen in Schouwburg Rotterdam op 2 maart, om 19:30 uur en 21:15 uur. De laatste reprises zijn in Utrecht, in het ZIMIHC theater Stefanus op 9 maart, om 19:30 uur en 21:15 uur. Informatie over kaartverkoop op www.adak-theater.nl

Foto’s: Joshua Keller

Reacties