Verkoop kerstbomen start op 6 december

28 november 2022Categorie: Duurzaamheid

Traditioneel starten wij met de verkoop van de kerstbomen op 6 december. Niet dat we zo aan traditie hangen, maar ik zal niet de enige zijn, die zich ergert aan chocolaletters in september, kerstballen in oktober (en echt, kerstfeesten in juni), kunstsneeuw in de Alpen, ballenbakken bij de Ikea, pretparken overal, tot diep in Oost-Groningen, weekendjes vliegen naar Londen voor een scheet en een boer, afgegrendelde alles inclusieve resorts in de warmste en armste landen van de wereld, nieuws dat moet amuseren (human interest?), altijd gelukkige gezichten in welke reclame dan ook, een feest geven als je doodgaat, botox, Zwitserleven, festivals de hele zomer -o, heerlijk, we mogen weer (?), enzovoort. Alles waarmee de commercie ons een massapsychose indrijft. Alsof we zelf geen aanleiding kunnen vinden om het een beetje gezellig te maken met elkaar, alsof het altijd maar gezellig en harmonieus moet zijn. Alsof we zelf niks meer kunnen verzinnen; niks meer kunnen, überhaupt. Daarom, 6 december dus, eerst je gedichten afmaken; en niet eerder. 
KerstboomTerug naar die kerstbomen. Eerst het goede nieuws (voor de mensen die vorig jaar een boom bij ons hebben teruggebracht voor de herplant): 81% van de adoptiebomen & 54% van de pleegbomen heeft de keuring doorstaan. Dat is geen gek resultaat, gezien de wederom hete zomer. Eigenaars van een adoptieboom hebben allemaal bericht gehad, eigenaren van een pleegboom niet. Waar zit dat verschil in?Adoptiebomen zijn opgekweekt met een compacte kluit, waardoor de overlevingskans een stuk groter is. Je registreert zelf je adoptieboom via internet. De boom heeft een penning met een nummer, waaraan je je gegevens (m.n. mailadres) koppelt (zie foto onder). Pleegbomen zijn reguliere bomen, die overal vandaan kunnen komen. Een reguliere boom groeit door tot de gewenste lengte en wordt dan ruwweg uitgestoken. Meestal verdwijnt er daarmee een flink deel van het wortelstelsel. De kans dat zo’n boom de herplant goed doorstaat, is dus ook een stuk kleiner (statistisch elk jaar rond de 50%). Dit jaar hebben we zo’n 300 adoptiebomen & zo’n 250 pleegbomen. Ook voldoende voor nieuwe klanten. Breng je je reguliere boom terug, dan hang je er zelf een stevig dingetje in (met een tyrip, tie-wrap?) om de boom herkenbaar als de jouwe te maken (zie foto boven).We hebben bomen tot circa 200 cm, daarna worden ze al snel te zwaar (met kluit immers) om te vervoeren. Herplanten is dan ook minder kansrijk. Prijzen gaan vanaf 15 tot 35 euro & beloofd: wij verhogen de prijzen niet.Agenda
Nu niet allemaal gaan mailen, al roept de uitleg nog steeds vragen op. Kom gewoon langs vanaf 6 december. Het wijst zich ter plekke vanzelf. De openingstijden staan op onze website (checken dus, niet blind langs rennen), zo helpen we elkaar. Om je op te verheugen: elke donderdag eten we samen (welkom, open voor iedereen). In aanloop naar Kerst is er ook muziek (om mee te zingen); in vooraankondiging: op 8 december komen Marita en Moniek, op 15 december komt het PopKoor Westerkwartier. Zondag 11 december is er verse speculaas van Cathrien (te koop) en gratis glühwein en chocomelk.. O ja, binnen richten we een knutseltafel in en Fleur heeft foto’s gemaakt van alle tokens in de pleegbomen, bij elkaar een bonte verzameling, exclusief te zien straks bij ons in en om het toiletgebouw binnen. Houd onze agenda in de gaten (even naar beneden scrollen).

Vanaf 6 december verkrijgbaar bij Tuin in de Stad (Tarralaan 6 in het Westpark). Bekijk de agenda voor openingstijden.Bijzonder feit nog. Elk jaar houden we een aantal bomen over, die op sterven na dood lijken. Te sneu en kreupel voor in de huiskamer. Die bomen krijgen een definitieve plek op ons terrein. Dan kan het even duren, maar de natuur is sterk, na 2, 3 jaar heeft de boom alle stoffen gevonden om weer helemaal groen uit en door te groeien. Uiteindelijk overleeft zo circa 95% van de bomen, ook als ze jarenlang zijn veradopteerd. Slechts 5% sterft af, dan zit er echt geen enkel naaldje meer aan. Hans verwerkt die in heggetjes en hagen, ook op ons terrein. Neem maar een kijkje, de moeite waard en het overtuigend bewijs dat je kerstbomen niet in de fik hoeft te steken.

Tekst en afbeeldingen: Frans Kerver/Tuin in de Stad.

Reacties