Terugblik: jubileum 50 jaar ‘dorp in stad’

18 december 2019Categorie: 50 jaar dorp in stad

Op 1 januari 2019 was het vijftig jaar geleden dat de gemeente Hoogkerk onderdeel werd van ‘groot Groningen’. Daarmee hield de gemeente Hoogkerk op te bestaan. Misschien niet iets om te vieren, zou je denken. Het jubileum was ter ere van Hoogkerk als dorp met een eigen identiteit, die ze al die jaren in stand heeft gehouden. Vier dagen lang stond er een tent op de ijsbaan in Hoogkerk waar allerlei activiteiten plaatsvonden. Het mooiste was: dit programma werd gedragen door een gedreven groep vrijwilligers uit het dorp, ondersteund door professionals. Het opzetten en uitvoeren van Let’s Gro Hoogkerk heeft tot verbinding geleid en leidt ook nu tot nieuwe initiatieven en verbanden.

Pizzadozen
Zaterdag was de grote feestavond, waar er goed uitgepakt werd met artiesten. De tent was goed gevuld. Pé Daalemmer en Rooie Rinus waren van de partij – speciaal voor Hoogkerk – en brachten een nieuw lied ten gehore over dames in de moderne tijd, wat ze voor hun optreden uitgewerkt hadden op lege pizzadozen. Ook Wat Aans en Hollands Verdriet wisten Hoogkerk goed te vermaken.

Aandacht voor het Molukse verleden in Hoogkerk kon niet ontbreken, onder meer met een ontroerend optreden van de Nederlands-Molukse productie ‘Aan de andere kant’, met prachtige liederen uit hun voorstellingen. Lokale artiesten met Moluks-Hoogkerkse roots zorgden voor veel muzikaal genot.

Gratis
Wat we belangrijk vonden is dat het festival geheel gratis was voor bezoekers. Dat is goed geslaagd. Je zag mensen van allerlei leeftijden en achtergronden. Ook mensen, die normaal misschien niet de middelen hebben om zo’n festival bij te wonen, konden nu genieten van artiesten bij hun in het dorp. Het is erg mooi om op die manier inclusief te zijn en iedereen een plek te bieden.

Ter gelegenheid van het jubileum is er in samenwerking met OOGtv een film gemaakt met oude en moderne beelden van het dorp. Deze film is tijdens het festival op verschillende plaatsen afgespeeld, onder meer in woonzorgcentrum Gabriël en Dorpshuis Hoogkerk. Het is erg mooi om te zien hoe vooral ouderen veel herkennen van de beelden en er plezier in hebben. De film is een mooi portret geworden van Hoogkerk, vroeger en nu.

We bedanken alle vrijwilligers die hebben geholpen om het jubileum tot een succes te maken!

Terug genieten van het jubileum 50 jaar ‘dorp in stad’? Kijk hieronder voor fotoalbums:

Let’s Gro Hoogkerk woensdag
Let’s Gro Hoogkerk donderdag
Let’s Gro Hoogkerk vrijdag
Kindermiddag
Vuurwerkshow Giezen
Let’s Gro Hoogkerk Zaterdag
Fotoalbum ijsvereniging Hoogkerk

Foto kop: vrijwilligers en medewerkers Let’s Gro Hoogkerk.

Reacties