Suiker Unie viert 120 jarig jubileum met basisscholen van Hoogkerk

6 oktober 2016Categorie: Algemeen

De locatie van Suiker Unie in Vierverlaten bestaat dit jaar 120 jaar. Ze viert dit heuglijke feit ook met de leerlingen van Hoogkerk. Suiker Unie gebruikt hiervoor het educatieve project ‘Zoete diamanten op reis’ wat is aangeboden  aan alle basisscholen van Hoogkerk.

Suiker Unie hecht veel waarde aan een goede relatie met de omwonenden en de omgeving van haar fabrieken. Dit jubileum is een mooie gelegenheid om iets extra’s te doen richting de kinderen van de basisscholen. Het is leuk én leerzaam. De basisscholen ontvingen in het voorjaar voor al hun leerlingen suikerbietenzaad en instructies om zelf een suikerbiet te telen. De scholen kregen een lesbrief en gaan tijdens een workshop het hele proces van suikerbiet tot suiker doorlopen. De zelf geteelde bieten worden hier uiteraard in verwerkt. Dit gebeurt in een speciaal gebouwde mini suikerfabriek in Hoogkerk. De workshops vinden plaats in de periode van 10 oktober t/m 18 november 2016 voor de groepen 4 t/m 8.

Naast de workshop stelt Suiker Unie de leerlingen een vraag: Hoe ziet Suiker Unie er over 100 jaar uit? Om antwoord te geven op deze vraag bouwen de leerlingen in groepjes een maquette van een suikerfabriek. Hiervoor maken ze gebruik van restmateriaal. De maquette presenteren ze in een filmpje aan Suiker Unie. De mooiste inzending krijgt een prijs.

Het educatieve project is ontwikkeld en wordt begeleid door de kunstenaars Martin Borchert en Jos Boerjan.

Het project “Zoete Diamanten” heeft in 2011 en 2012 plaatsgevonden in de oude suikerfabriek in Groningen. Tijdens de uitvoering bleek het voor basisscholen in de provincie lastig de afstand naar de suikerfabriek te overbruggen. Dit heeft geresulteerd in het project “Zoete Diamanten op Reis”. Een duidelijk beeld van dit project is te zien op You Tube:

 

Reacties