Sporten voor iedereen

1 februari 2018Categorie: Algemeen

Gratis sporten voor iedereen, dat is de droom van Hoogkerkers Jeremy Jepma en Jos Vogelzang. Met hun plan voor een outdoor fitnesspark aan de Ruskenveense plas hopen ze die droom waar te maken. Wie zijn zij en hoe zijn ze op het idee gekomen?

Door Harm Havinga

‘Het lijkt me goed om iets voor jongeren te doen,’ vertelt Jeremy (31). Hij werkt in het dagelijks leven bij het Groninger Archief en het Forum en is daarnaast fanatiek korfballer. ‘Ik zie jongeren in Hoogkerk vaak tekort komen. Er is niet zoveel voor ze te doen.’ Hij hoopt dat de fitness uitdagend zal zijn, maar ook verbindend. ‘Het is voor ouderen en jongeren, voor iedereen.’ Jos (29) is student sportkunde aan de Hanzehogeschool en heeft daarnaast zijn eigen bedrijfje gericht op sport. Om buren te leren kennen, startte hij met de ‘buurtcamp’, waar buurtgenoten elke week voor een vrijwillige bijdrage konden sporten.

Calisthenics
Jeremy liep met het idee te broeden en kwam via de WIJ in contact met Marcella Vonk, die ook bezig was met een plan voor outdoor fitness. Samen bundelden ze hun krachten om het project op touw te zetten. Naast outdoor fitness willen Jos en Jeremy ‘calisthenics’ toestellen laten opzetten. Dat zijn toestellen voor wat zwaardere oefeningen, waarbij je je lichaam gebruikt voor krachttraining. Ze hopen daarmee jongeren uit te dagen. De toestellen dragen namen als: Monkey bar jumps, pull ups, leg raises, step ups.  Jeremy: ‘Ze lijken makkelijk, maar dat zijn ze niet! We willen graag een omgeving die speels, maar ook uitdagend is en uitdagend blijft.’

Respect
Volgens Jos en Jeremy sport je nooit alleen. ‘We willen ook dat het een sociale ontmoetingsplek wordt waar mensen met respect met elkaar omgaan. Zeg hoi tegen iedereen die op je bank komt, in plaats van snel de capuchon op. Help elkaar,’ zegt Jos. ‘Hoogkerk kampt met overgewicht, en er zijn veel gezinnen met lage inkomens. We willen mensen een mogelijkheid bieden om te sporten zonder dat ze een sportschool nodig hebben.’ Daarnaast zijn de toestellen beschikbaar voor sportverenigingen die er gebruik van willen maken. Jos wil zelf ook lessen gaan geven. ‘Van beginner tot geavanceerd, uitleg geven van de apparaten en fitnesstechnieken. Samen met mensen kijken welke doelen ze willen bereiken en hoe.’ Ze hopen met wekelijkse lessen het gebruik op gang te brengen. In het ideale geval combineren mensen sporten met recreëren aan de plas.

Het liefst zien de heren de plannen in 2018 realiteit worden. Jeremy: ‘We zijn erg benieuwd naar de mening van mensen, we proberen zoveel mogelijk mensen er bij te betrekken. Het is voor Hoogkerkers en moet door Hoogkerkers gedragen worden. We polsen nu naar interesse bij ouderenverenigingen en sportverenigingen in Hoogkerk.’ Nieuwsgierig geworden door dit verhaal? Je kunt contact opnemen met Jos Vogelzang: 06 50808550 of mailen naar info@healthstory.nl Facebook: Outdoor Sportpark Hoogkerk

Foto: VWH. Jeremy Jepma (links) en Jos Vogelzang.

Reacties