Melasse in Hoendiep geloosd. Geen risico voor omwonenden.

28 april 2016Categorie: Algemeen
In de nacht van zondag 24 op maandag 25 april 2016 heeft een schipper, onder contract bij een externe bevrachter, bij het laden 500 ton melasse (suikerstroop) in het water van het Hoendiep laten lopen. Waterschap en SuikerUnie werken op dit moment nauw samen aan maatregelen om schadelijke effecten van de lozing te voorkomen.
De lozing gebeurde bij de loswal van de Suikerfabriek in Hoogkerk. SuikerUnie constateerde de lozing in de loop van maandag en nam direct contact op met waterschap Noorderzijlvest. Waterschap Noorderzijlvest beheert de waterkwaliteit in Noord- en West-Groningen.

Beperken gevolgen lozing
Waterschap en SuikerUnie werken op dit moment nauw samen aan maatregelen om schadelijke effecten van de lozing te voorkomen. De maatregelen zijn:

  • Bij de loswal pompt SuikerUnie het water met daarin de bezonken melasse op vanuit het Hoendiep naar de eigen waterzuiveringsinstallatie.
  • Het waterschap laat het gemaal De Waterwolf pompen om de opgeloste suiker beheerst door te spoelen.
  • Het waterschap controleert regelmatig hoe de opgeloste suiker zich verplaatst op weg naar zee.
  • Het waterschap controleert regelmatig op mogelijk effecten op het milieu.
  • De scheepvaart op het Hoendiep blijft stilgelegd om de verspreiding van het water beter te kunnen beheersen.

Regen heeft gunstig effect
De effecten van de lozing op het milieu zijn nog niet inzichtelijk. De vele regen van maandag en mogelijk ook dinsdag zijn gunstig omdat dit de hoeveelheid suiker in het water verdunt. De lozing geeft geen risico voor omwonenden.

(Bron: Waterschap Noorderzijlvest, 25/04/16)

Reacties