Project ‘Gezonde Voeding’ bij Voedselbank stimuleert gezonde keuzes

11 augustus 2023Categorie: Duurzaamheid Gemeente

Een groep enthousiaste vrijwilligers binnen de Voedselbank Groningen heeft een bijzonder project opgezet dat draait om gezonde voeding. De projectgroep ‘Gezonde Voeding’ merkte op dat diverse gezonde producten vaak onaangeraakt blijven liggen in de winkelschappen van Voedselbank Groningen. Tuinbonen, pastinaak, andijvie en spinazie zijn hier voorbeelden van.

De projectgroep wil klanten van de Voedselbank helpen om gezonde voedingskeuzes te maken. Samen met een professionele kok worden eenvoudige, gezonde recepten bedacht en klaargelegd voor klanten van de Voedselbank. De gekozen recepten zijn gebaseerd op producten die op dat moment beschikbaar zijn in de winkel. De Voedselbank ontvangt van haar leveranciers soms grote hoeveelheden seizoensgroenten. De reacties van klanten zijn positief, met opmerkingen als: “Dit ga ik proberen” en “Leuk om iets nieuws te proberen”. De verse kruiden en groenten die worden gebruikt in de recepten zijn onder andere afkomstig van Stichting Toentje en van de voedseltuin van Werken met zorg.

Inspiratie wordt ook gehaald uit het kookboek ‘Samen koken in Groningen’, dat tot stand kwam in nauwe samenwerking met de Voedselbank Westerkwartier. Anja Bandringa, docent Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool, is één van de auteurs van het boek. Het succes van dit initiatief is zo groot dat de gemeente Groningen heeft besloten om het kookboek beschikbaar te stellen voor klanten van de Voedselbank Groningen. Op 21 augustus wordt het gratis kookboek “Samen koken in Groningen” officieel uitgereikt aan klanten van de Voedselbank Groningen. En nieuwe klanten krijgen het ook uitgereikt zolang de voorraad strekt.

Reacties