Officiële opening onderdoorgang Eemsgotunnel

13 december 2016Categorie: Algemeen

De ongelijkvloerse kruising van de Eemsgolaan met de Peizerweg is nu helemaal gereed, Onder de bouwers wordt de onderdoorgang de Eemsgotunnel genoemd. De busbaan is verhoogd en de Eemsgolaan is verdiept aangelegd. Bussen, fietsen en auto’s kunnen nu ongehinderd doorrijden. Nu de werkzaamheden binnen een half jaar zijn afgerond, was dit een reden voor de gemeente Groningen en de provincie Groningen om hier op een feestelijke manier bij stil te staan. De ongelijkvloerse kruising was toen al drie weken in gebruik.

Op 12 december bij het ontwaken van de dag hebben gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk en wethouder Paul de Rook de openingshandeling verricht. Op het viaduct ontrolden zij een spandoek.

 Verbetering verkeersveiligheid
De kruising stond bekend als gevaarlijk en zorgde de afgelopen jaren voor diverse ongevallen. Daaronder was een ongeluk waarbij een 12-jarig meisje om het leven kwam. Direct daarna werden enkele noodmaatregelen genomen, zoals een snelheid van 30 km/u voor bussen die de Eemsgolaan moesten oversteken.

Verbetering Buscorridor West
Ongeveer op het moment van het dodelijk ongeluk in 2013 was de Provincie bezig met een onderzoek busverbindingen aan de westkant te verbeteren, vanuit Leek en Roden richting Groningen. In dat onderzoek stond de doorstroming op het rotondecomplex Hoogkerk centraal. Door feiten in het onderzoek en sterk op aandringen van Vereniging Wijkraad Hoogkerk (VWH) werd voor het problematische busbaankruispunt een oplossing gezocht. Zo ontstond het definitieve Provinciale plan: Verbetering Buscorridor West. De kruising zou aangepast worden. Met de verkeerscommissie van de VWH zijn toen vier varianten besproken voor de noodzakelijke reconstructie, zoals verkeerslichten of een rotonde  (zonder voorrang voor fietsers). Men kwam met de verkeerscommissie uiteindelijk uit op de tunnelvariant: veruit het veiligst, maar wel het duurst, groot voordeel is het scheiden van alle verkeerssoorten. Deze variant is ook het snelst als busbaan.

Meer foto’s van de opening op Facebook

Videoreportages
Binnenkort komt een videoreportage van Els Zuidema op de wijkwebsite en mogelijk zondagavond ook op OOG TV vanaf 18.00 (herhaald).
Er zijn tot nu toe 3 You Tube filmpjes gepubliceerd:

 

Reacties