Meedoen met theater over Nederlands-Moluks geschiedenis

12 maart 2018Categorie: Activiteit

PERSBERICHT

Informatiebijeenkomst over Nederlands-Moluks theaterproject Aan de andere kant (voorstellingen september 2018) op 14 maart om 19.30 in de Molukse kerk in Hoogkerk.

In september 2018 speelt in Hoogkerk, Appingedam en Bovensmilde een bijzondere voorstelling: ‘Een tijdelijk verblijf’. Het is de eerste voorstelling die gemaakt wordt in het kader van het theaterproject Aan de andere kant van Stichting Gedeelde Verhalen, over de gedeelde Nederlands-Molukse geschiedenis. In deze eerste voorstellingenreeks gaat het om de aankomst van de eerste eenheden oud-KNIL soldaten in Nederland voor wat in eerste instantie een tijdelijk verblijf zal zijn. Zij werden ondergebracht in woonoorden verspreid door heel Nederland, waaronder woonoord Schattenberg in Drenthe, een omgebouwd doorgangskamp uit de Tweede Wereldoorlog genaamd Westerbork.

De voorstelling wordt gespeeld door een professionele cast, met o.a. Roger Goudsmid, Nynke Heeg en Nel Lekatompessy, dat wordt aangevuld door een hele schare aan amateurspelers, muzikanten, zangers en zangeressen. Aan de andere kant is daarvoor nog op zoek naar zowel Molukse als Nederlandse mensen die voor- of achter de schermen een bijdrage willen leveren aan het project.

Voor de schermen
Aan de andere kant zoekt Molukse en Nederlandse mensen die voor hun plezier toneelspelen, zingen of musiceren. Zij worden klaargestoomd voor de voorstelling door o.a. regisseur Hiepie Hoogeveen en regie assistent Mietjie Hully. Spelervaring is een pré, maar geen vereiste. Het is de bedoeling dat de amateurcast en muzikanten bestaan uit een mooie mix van mensen van Nederlandse en Molukse komaf.

Achter de schermen
Wie een bijdrage wil leveren aan de voorstelling, maar geen podiumdier is, kan meehelpen achter de schermen. De organisatie is op zoek naar mensen die willen meehelpen met kookploeg/catering, lekker (Moluks) eten is een belangrijk onderdeel van de voorstelling, gastheren en –vrouwen, mensen die willen meehelpen met het decor, de kostuums, techniek en publiciteit. Ook hier wordt gestreefd naar een mix Nederlanders en Molukkers.

Bijeenkomsten
Wie zich wil opgeven voor het project, maar graag nog wat meer informatie wil voor het zover is, kan terecht bij één van de informatiebijeenkomsten over het project. Op woensdag 14 maart vanaf 19.30 tot 21.00 wordt de eerste informatiebijeenkomst georganiseerd in de Molukse kerk in Hoogkerk (Willem-Alexanderstraat 7, Groningen). Daarna volgt nog een bijeenkomst in de Molukse kerk in Appingedam (Harkenrothstraat 2) op maandag 19 maart vanaf 19.30 tot 21.00.

Audities en aanmelden
De audities voor de rollen vinden vervolgens plaats op maandag 16 april. Tijd en locatie wordt te zijner tijd bekend gemaakt. Men kan zich opgeven voor de audities tijdens de informatiebijeenkomst of via het contactformulier op de website van de Stichting Gedeelde Verhalen: www.gedeeldeverhalen.nl. Ook kun je je op deze manier opgeven voor deelname achter de schermen. Vermeld in elk geval je naam, contactgegevens, woonplaats en waarvoor je je wilt opgeven. Een (theater)cv is optioneel.

Foto: Drents Archief

Reacties