Kunstwerk op de rotonde Zuiderweg onthuld: een terugblik

16 december 2019Categorie: Bedrijfsleven Gemeente Kunstcommissie VWH Hoogkerk

Vrijdagmiddag werd het informatiebord bij het kunstwerk op de rotonde van de Zuiderweg op feestelijke wijze geopend door gedeputeerde Fleur Gräper van de provincie Groningen. Een deel van de genodigden werd met karretjes van Welmobiel om de rotonde geleid. Het informatiebord bevat foto’s, uitleg bij de iconen in het kunstwerk en sponsoren. Kunstenaar Reinier van den Berg had in opdracht van de kunstcommissie voor de gelegenheid roerstaafjes met de ‘brains’ van het kunstwerk gemaakt. Hij bood de leden van de kunstcommissie een houtgravure aan als dank voor de samenwerking.

Poort naar Hoogkerk
De Kunstcommissie Hoogkerk (KCH), onderdeel van Vereniging Wijkraad Hoogkerk (VWH), kwam in februari 2016 in contact met de Gemeente om mee te denken over kunst bij de onderdoorgang van de Eemsgotunnel met als doel het Bedrijvenpark Kranenburg beter op de kaart te zetten. In overleg met Bedrijvenpark Groningen West resulteerde het uiteindelijk in een kunstwerk op de rotonde Zuiderweg. Het kunstwerk heeft de functie van herkenningsteken. Het is de ‘poort’ naar alles waar ‘Hoogkerk’ voor staat zoals: het dorp, de nieuwe wijken, maar ook als industriegebied Hoogkerk en het bedrijventerrein Kranenburg met een technologische uitstraling.

Er werd door de KCH een vraag uitgezet bij de Groninger kunstkring De Ploeg; welke kunstenaar kan iets betekenen voor Hoogkerk. We kwamen uit bij beeldend kunstenaar Reinier van den Berg. Hij kreeg het verzoek om een ontwerp te maken voor een kunstwerk waarin de eerdergenoemde opsommingen in voorkomen.
Op de Algemene Ledenvergadering van de VWH kozen de leden voor het kunstwerk dat we nu zien op de rotonde dat komt te staan in het groen van gemengd sedum.

Karretjes Welmobiel in actie

Wijktop-3
In 2017 hield De VWH een enquête. Bewoners konden aangeven welke projecten in aanmerking konden komen voor de gelden uit de Wijktop-3. Het project Entreekunstwerk Hoogkerk kreeg in de einduitslag de meeste steun van de bewoners.

De KCH pakte dit project op als burgerinitiatief. Er kwam een statiegeld actie, bewoners konden meedenken welke iconen in het kunstwerk verwerkt zouden worden, bewoners hebben meegedaan aan de Raboclubkasactie en er zijn donaties binnen gekomen van bewoners en kleinere bedrijven. Een aantal keren werd de voortgang vermeld in de Westerkrant en op de site van Hoogkerk. De hoogte van het bedrag dat binnen kwam was af te lezen op de geldthermometer van de KCH in de Etalage van de Leihof.

Fondsen
De KCH ging op bezoek bij vele Hoogkerker bedrijven. Fondsen werden aangeschreven.  De KCH heeft een jaar moeten wachten op aanpassing van het huishoudelijk reglement van de VWH die op de ledenvergadering door de leden werd goed gekeurd. Vergunningen werden aangevraagd. Dat ging ook weer gepaard met vele weken wachten op groen licht!

In mei 2019 kon de KCH eindelijk in overleg met de Gemeente definitief aan de slag tot realisatie van het kunstwerk. De afgelopen weken is er hard gewerkt door de bedrijven. Het gaat om de bedrijven Staalbouw Smid Hoogkerk, Bouwbedrijf Eldering, CIG, Pikkert Grondwerken en Donker Groen voor de groenvoorziening. De KCH had met deze bedrijven uitstekende samenwerking. Mede door financiële hulp en samenwerking van bedrijven, Gemeente, Provincie, fondsen, donaties en bewoners is het Entreekunstwerk “Heden, Verleden, Toekomst” van Reinier van den Berg tot stand gekomen.

Het kunstwerk gezien vanaf NoRisk IT

Meer foto’s van de onthulling zijn hier te vinden.

 

 

Reacties