Hoogkerkse iconen

11 december 2019Categorie: Kunstcommissie

Vrijdag 13 december is het zover: de onthulling van het kunstwerk op de rotonde van de Zuiderweg. Het is een uniek Hoogkerks project waarbij bewoners een grote rol hebben gespeeld. Ter gelegenheid van deze week nemen we een kijkje naar de iconen in de ringen van cortenstaal. Bewoners hebben verschillende ideeën kunnen aanleveren voor de invulling van de iconen. De kunstenaar heeft hieruit een keuze gemaakt van zeven iconen en die verwerkt in het kunstwerk.

De ijsbeer
Het meest opvallende icoon is misschien wel de ‘ijsbeer van Hoogkerk’. Waarom een ijsbeer? Dit verwijst terug naar illegale radiozenders in de jaren ’70. De ouderen onder u kennen de ijsbeer van Hoogkerk nog wel. Voor de jeugd is hij te vinden op youtube.

Theresiakapel
De Theresiakapel werd in 1927 gebouwd als Rooms-Katholieke parochie. In recenter jaren was het de  uitvalsbasis van de Westerkrant en de culturele vereniging Hart van Hoogkerk. De kapel wordt nu omgebouwd tot restaurant en zal blijven bestaan als monument.

Silhouet Ruskenveense plas
In de zomer een grote trekker voor Hoogkerk en omstreken: de plas. Met ruimte voor sport en spel, genieten van het strand en zwemmen.

Suikerbiet
Een belangrijk element voor Hoogkerk is de suikerindustrie. De Suiker Unie domineert het landschap en veel Hoogkerkers zijn gehecht aan deze fabriek en zijn karakteristieke geur.

Vrachtwagen
Net als de suikerbiet niet weg te denken uit Hoogkerk, met de jaarlijkse bietencampagne en de andere industrie in Hoogkerk.

Elementen uit het wapen van Hoogkerk
Hoogkerk hecht aan zijn verleden. Het is misschien vijftig jaar geleden dat de gemeente opging in de gemeente Groningen, het wapen en de vlag van Hoogkerk worden nog volop gebruikt. Het wapen stamt uit 1909 en staat dus al 110 jaar symbool voor Hoogkerk!

Vrijwilligers
Hoogkerk kenmerkt zich door de inzet van vele vrijwilligers voor verenigingen, sport, wijkopbouw en meer. Het kunstwerk eert de verbindende gemeenschap, waar mensen elkaar weten te vinden als ze elkaar nodig hebben.

Foto: een uitgelicht icoon dat de saamhorigheid en inzet van vrijwilligers verbeeldt.

Reacties