Hoogkerker bietenbier binnenkort in de schappen

12 februari 2020Categorie: Bedrijfsleven

Door Dennis Hofman

Afgelopen oktober, toen de dagen grijzer, natter, kouder en winderig werden, het moment dat de vele vrachtwagens af en aan begonnen te rijden om de plaatselijke suikerfabriek weer te voorzien van de nodige suikerbieten. Het moment dat we de rook voor de laatste keer uit
de schoorsteen van fabriek zagen komen, omdat de Suikerunie vanaf volgend jaar stopt met het drogen van pulp. De laatste keer dat die herkenbare zoete geur door de wind over het dorp werd gedragen. De geur die de echte Hoogkerker lekker vindt en een buitenstaander vindt stinken. Het moment dat het duidelijk was dat de herfst zijn intrede weer had gedaan, was ook het startschot van Brouwerij Hoogkerk, zonder dat de bierenthousiastelingen het zelf nog doorhadden.

In 1896 vestigde de toenmalige NV Noord-Nederlandsche beetwortel suikerfabriek zich in Vierverlaten, het kleine plaatsje, grenzend aan Hoogkerk. Door de jaren heen groeide het uit tot een immens gebouw. Een fabriek met vier enorme silo’s die tekenend zijn voor de skyline van het suikerdorp. Een Groninger is thuis als hij de Martinitoren weer ziet, een Hoogkerker is thuis bij de aanblik van de suikerfabriek.

Maar dit gaat niet over de suikerfabriek maar over bier, eigenlijk over beide! Ik schreef eerder al eens over de biergeschiedenis van Hoogkerk. De Artevelde bierbrouwerij uit het dorp lag destijds op een beste steenworp afstand van waar nu de suikerfabriek staat. De bierbrouwerij sloot echter zijn deuren een jaar voordat de suikerfabriek ontstond. Want wat was het mooi geweest als deze twee partijen destijds de handen ineen hadden kunnen slaan om een bietenbier te brouwen. Anderzijds gelukkig maar, want nu kunnen anderen het alsnog gaan doen.

Want ondanks dat Hoogkerk in 1969 een wijk van de stad Groningen is geworden, heeft het nog steeds hele sterke dorpse waarden. Dat bleek maar weer op het moment toen Johann van der Geest, Feikje Kenter ontmoette tijdens een vergadering van de Krachtcentrale Hoogkerk. Tijdens deze vergadering verzorgde Feikje smaaklessen waar ze de vraag stelde: ‘wat is nou de smaak van Hoogkerk?’ De challenge was geboren, waarop Johann opperde om een bier te (laten) brouwen voor en door Hoogkerkers. Met dit idee zou het mes aan twee kanten snijden omdat dit ook geld zou kunnen opleveren voor het uitvoeren van andere goede ideeën van Hoogkerkers. Het idee ging nadien als een lopend vuurtje door het suikerdorp. Aangewakkerd door Feikje, dorpsbelangen en het aanstaande jubileumfeest 50 jaar dorp in Stad. Daarna kwam het idee in een (bier)stroomversnelling.

Zo kwam Johann erachter dat Hoogkerk meerdere thuisbrouwers huisvest en zocht contact met ze. Na een aantal gesprekken waren de thuisbrouwers super enthousiast en hebben ze de handen ineen geslagen om het Hoogkerker Bietenbier te gaan brouwen.

Inmiddels zijn er twee proefbrouwsels van 20 liter gebrouwen en gebotteld, waarvan de eerste 30 oktober jl. al werd geproefd tijdens een ondernemersborrel in Hoogkerk met een hoop enthousiaste reacties. Daarnaast is inschrijving bij de KvK sinds één januari inmiddels een feit en bestaat Brouwerij Hoogkerk officieel. Achttien februari zal dan ook eindelijk het moment zijn waarop ongeduldig is gewacht en zal het Bietenbier in een hoeveelheid van 1000 liter worden gebrouwen. De Hoogkerker brouwers hebben ervoor gekozen om deze grote batch te brouwen in de ketels van Admiraal Bierbrouwerij. Daarna is het nog zes tot acht weken wachten voordat het in de winkels komt te liggen. Om iedereen, die dat wil, op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom het Hoogkerker Bietenbier en brouwerij Hoogkerk zijn ze te volgen op Facebook en Instagram. Bier verbroedert, ook in Hoogkerk en de Hoogkerkers kennende zal het vast niet bij één biertje blijven…

Afbeelding: Hoogkerker Bietenbier. Dit artikel verscheen op 12 februari 2020 in de Westerkrant.

Reacties