Hoogkerk in de Tweede Wereldoorlog

30 oktober 2017Categorie: Algemeen

Misschien hebt u al eerder gelezen dat de Historische Vereniging Hoogkerk in november een boek uitgeeft. Een boek dat drs. Willem Kat, onder andere eerste voorzitter van de HVH, zo graag zelf had willen publiceren. Als amateur-historicus deed hij diepgravend onderzoek naar Hoogkerk in de Groninger Archieven. De HVH geeft nu zijn boek postuum uit. Niet eerder is er een boek over Hoogkerk in oorlogstijd verschenen. Wel publiceerde Kat af en toe iets in het blad Op de Hoogte.

Het onderzoek dat Willem Kat jaren verrichtte, heeft geresulteerd in een boek met acht hoofdstukken:

–       Op weg naar de oorlog
–       De inval en de eerste maanden in bezet Nederland en in Hoogkerk
–       Bestuur in oorlogstijd
–       Economie
–       Collaboratie en verzet
–       Dagelijks leven I en II
–       Bevrijding
–       Na de bevrijding.

Ook zijn bijlagen opgenomen:

  1. Gedenkboek 1940-1945, opgedragen aan hen die – afkomstig uit de gemeente Hoogkerk en afkomstig van elders – gevallen zijn in het verzet of in deze gemeente sneuvelden.
    2. De belevenissen van J. Hoiting als dwangarbeider in Duitsland.
    3. en 4. Een overzicht van de huizen en hun bewoners met de schade aan de huizen als gevolg van bominslagen in respectievelijk 1940 en 1944.
    5. Een overzicht van de Noord-Limburgse evacués, van de gezinnen bij wie zij in Hoogkerk verbleven, en gedurende welke periode.
    6. De strijd in voormalig Nederlands-Indië gedurende WOII.

Het boek kost 16 euro, heeft A5-formaat met 201 pagina’s en veel foto’s. Een hardcover versie is beschikbaar voor ongeveer 24 euro (alleen mogelijk te bestellen bij een totaal aan afnamen van 20 stuks). Het boek is beschikbaar vanaf 24 november in de Groninger boekhandels Godert Walter en Van der Velde en in Roden bij Daan Nijman.

Foto: HVH. Een getekende versie van een gedenkboek ter ere van Hoogkerkse oorlogsslachtoffers. Dit gedenkboek is opgenomen in het boek.

Reacties