Herplant je kerstboom bij Tuinindestad

4 december 2023Categorie: Duurzaamheid

woensdag 6 december
start verkoop kerstbomen
Tuin in de stad (Tarralaan 6)
dagelijks
maandag t/m donderdag 12.00 – 17.00
vrijdag, zaterdag, zondag: 10.00 – 17.00

De kerstbomen die je bij ons kan kopen kun je terugbrengen (kan, hoeft niet). We herplanten de bomen, zodat ze een volgend jaar opnieuw mee de huiskamer in kunnen. Hierin hebben we twee types:

De adoptieboom, met een overlevingskans (na herplant) van 80 tot 90%. In vrijwel alle gevallen zijn dit fijnsparren (Pica Abies) in afmetingen van 100 cm tot 250 cm, merendeel rond de 180 cm. Adoptiebomen hebben een grotere overlevingskans (bij herplanten) omdat ze door de manier van opkweken een compact wortelstelsel krijgen. Hoe meer wortel, hoe gemakkelijker de boom bij herplanten weer aanslaat. In de boom hangt een penning met een nummer, waaraan we jouw gegevens koppelen. In november krijg je bericht of je boom de herplant heeft overleefd. Zo kun je het jaar daarop precies dezelfde boom opnieuw adopteren (soms een stukje groter). Je bent dit overigens niet verplicht. Als je wordt herenigd met je boom en de liefde is over (te kaal, te geel, te groot) dan neem je hem gewoon niet mee terug. En ja, het klopt, de bomen worden er met al dat in-en-uit-de-grond en heen-en-weer-gesleep zelden mooier op. Maar je hebt wel je eigenste, unieke boom; dat is de lol. Elk jaar blijven de meest lelijke bomen over, niemand wil ze in huis halen. Deze bomen worden definitief herplant bij ons op Tuinindestad. Kan vervolgens 1, 2 of 3 jaar duren, maar dan slaan de meeste bomen weer goed aan en groeien ze groots en groen door (neem maar een kijkje als je langskomt). Op deze manier blijft 95% van het totaal aan kerstbomen (over alle jaren) in leven. Slechts 5% sterft af (en wordt in heggetjes en afscheidingen verwerkt, teruggegeven aan de natuur). Mooi, ook een kerstboom is een levend iets en geen wegwerpproduct, dat is het motto zeg maar. Bij de start van de verkoop hebben we zo’n dikke 200 (oude en verse) adoptiebomen zonder eigenaar over. De eerste week zal er zeker nog keus genoeg zijn. De prijs varieert met de hoogte van de boom, vanaf 20 euro. Je betaalt ook 10 euro statiegeld, dat je bij terugbrengen van de boom weer retour krijgt.

De pleegboom hebben we in twee soorten, blauwspar en fijnspar. Verse pleegbomen komen uit Haren, gekweekt door Jaap Bolhuis, met het voordeel dat deze geen honderden kilometers hebben afgelegd om hier in Nederland verkocht te worden. Ook deze bomen, mits bij ons gekocht, kan je terugbrengen. De overlevingskans is echter een stuk kleiner, gemiddeld rond de 50%, Dat komt dat een deel van het wortelstelsel is afgehakt om de boom in het potje te laten passen. Hoe minder wortelstelsel, hoe lager de overlevingskans. De service bij de pleegbomen is ook minder. De boom wordt niet geregistreerd, maar je hangt er zelf een dingetje in om de boom herkenbaar de jouwe te maken. Je krijgt geen mail, maar je komt zelf langs om je boom op te zoeken. Wel spannend, want we laten alle bomen staan, ook als ze de herplant niet overleefd hebben. Is de boom nog prima, dan kun je hem voor een tientje weer mee naar huis krijgen. De verse bomen kosten allemaal 20 euro, de blauwsparren zijn rond de 100 cm (klein dus), de fijnsparren rond de 150m cm. Er blijven ook altijd pleegbomen over, die niet worden opgehaald. Die worden na vrijdag 15 december vrijgegeven (alerte pleegboomouders weten nu dus ook dat ze hun boom voor die datum terug moeten zoeken). Voor pleegbomen betaal je geen statiegeld.

Afbeelding: Tuinindestad

Reacties