Genomineerde Moluks-Nederlandse theatervoorstelling te zien in Marum

4 februari 2019Categorie: Algemeen

PERSBERICHT

Stichting Gedeelde Verhalen, organisator van theaterdrieluik Aan de andere kant, is een van de drie genomineerden voor de Anjerprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds. Op 15 en 16 februari is het eerste deel van Aan de andere kant te zien in Marum: het krijgt dan drie reprisevoorstellingen. Aan de andere kant is een driejarig theaterproject over de geschiedenis van Molukkers in Nederland. Het eerste deel, ‘Een tijdelijk verblijf’, vertelt het verhaal van Molukkers Theus en Gabriella, die in Nederland hun weg proberen te vinden nadat Theus uit zijn functie als KNIL-soldaat is ontzet.

‘Een tijdelijk verblijf’ was afgelopen najaar een groot succes in kerken in of nabij Molukse wijken in het noorden van Nederland. Daarom is besloten de voorstelling opnieuw op te voeren. Op vrijdag 15 februari en zaterdag 16 februari 2019 is de voorstelling te zien in wijkcentrum Bunga Pala in Marum. Daarna reist de voorstelling langs het Bijlmer Parktheater in Amsterdam, Schouwburg Rotterdam en het ZIMIHC theater Stefanus in Utrecht.

Drentse Anjer Prijs
De Drentse Anjer Prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Prins Bernard Cultuurfonds Drenthe aan groepen die zich hebben ingezet voor het culturele klimaat van Drenthe. Het wil hierdoor samenwerking in de culturele sector stimuleren. Aan de andere kant wordt mogelijk gemaakt door samenwerking: met Herinneringscentrum Kamp Westerbork, met het Moluks Historisch Museum, met betekenisvolle locaties in het Noorden van Nederland en met vele Molukse én Nederlandse vrijwilligers en acteurs. Het Bernard Cultuur Fonds prijst de grote participatie uit de omgeving en de positief-kritische houding van Stichting Gedeelde Verhalen. De prijs wordt op 8 april 2019 uitgereikt door commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. De andere genomineerden zijn Stichting De Groene Ruimte en Stichting Event Support Meppel.

Een tijdelijk verblijf
De voorstelling vertelt het verhaal van Theus Melanesy (Roger Goudsmit), een van de KNIL-soldaten die in de jaren vijftig naar Nederland werden overgebracht, en zijn vrouw Gabriella (Nynke Heeg en Nel Lekatompessy). Als Theus bij aankomst direct uit zijn functie wordt ontheven, neemt de wrok tegenover de Nederlandse overheid toe. Gabriella probeert haar man zoveel mogelijk te ondersteunen, haar gezin bij elkaar te houden en haar eigen weg te vinden in het nieuwe en vreemde land waarin zij wonen. De voorstelling heeft verschillende tijdslagen, met elkaar verbonden door film, muziek, een koor, amateurspelers en figuranten uit Groningen en Drenthe (mét en zonder Molukse roots). In het najaar van 2019 gaat het tweede deel van Aan de andere kant in première. Het verhaal van Theus en Gabriella wordt dan voortgezet en speelt zich af in de jaren zeventig, de tijd van de tweede generatie Molukkers in Nederland.

De reprise
Aan de andere kant: Een tijdelijk verblijf wordt in februari en maart nog een aantal keer gespeeld. De eerste locatie is Marum, met een avondvoorstelling op vrijdag 15 februari (21:15 uur), een middagvoorstelling op zaterdag 16 februari (16:00 uur) en diezelfde dag nog een avondvoorstelling (20:00 uur). De voorstellingen in de randstad zijn op 23 februari (Amsterdam), 2 maart (Rotterdam) en Utrecht (9 maart). Informatie over kaartverkoop op www.adak-theater.nl

Foto’s: Joshua Keller

Reacties