Eerste schepen in de historische haven

4 maart 2022Categorie: Algemeen

Sinds kort is de historische haven in Hoogkerk (HHH) een feit. Het idee voor de HHH is een aantal jaren geleden ontstaan en past ook geheel bij de historie van

Hoogkerk en het Hoendiep. Het Hoendiep was in het begin van de vorige eeuw één van de belangrijkste waterwegen van Nederland. En via het Hoendiep deden vele schepen onze fabrieken aan. Het welbekende bietenvervoer per schip, aanvoer van stro naar de Halm en niet te vergeten de schepen van Smid en Hollander.

Maar een historische haven stelt natuurlijk niets voor zonder schepen. Een bekend schip in Hoogkerk is, ik noem het maar “onze eigen” Nooit Volmaakt van de familie van Dijk, die al jaren representatief is voor een mooi stukje scheepshistorie in Hoogkerk.

Afgelopen week zijn er twee historische schepen bijgekomen in de HHH. Het zijn de Frisia, een voormalig stoombeurtschip en de Freja, een in Groningen ontwikkelde Steilsteven.
Met uitzondering van de Nooit Volmaakt liggen deze schepen hier in principe drie maanden met de mogelijkheid voor een verlenging van drie maand.

De schippers zijn graag bereid iets over hun schip te vertellen, dus wil je wat meer  weten over deze schepen, ga dan gerust eens buurten in de haven.

Reacties