Eerste foto-expositie Dorpshuis Hoogkerk opent op 3 februari

23 januari 2019Categorie: Dorpshuis Hoogkerk

Iedereen kan mooie foto’s maken. Dat was de insteek van Alex Boerema toen hij begon met het geven van fotocursussen in het Dorpshuis Hoogkerk.
Hoe je een foto maakt is maar een trucje waarbij wat kennis van fototechniek nodig is en waarbij de relatie die je hebt met dat rare knopjesding, je camera, duidelijk moet worden.
Waarom je een foto ‘ziet’ en of je ergens een foto ‘in ziet’ maakt je een fotograaf. Vaak kun je bijvoorbeeld zelf je standpunt bepalen wanneer je een foto maakt – en dat mag je letterlijk opvatten, maar ook figuurlijk.

In een aantal technische thema’s, zoals scherpte en onscherpte maar ook de inhoudelijke kant daarvan (wat drukt de onscherpte in deze foto uit?) wordt er in thuisopdrachten door de cursisten gefotografeerd. De resultaten van de foto-opdrachten worden in de groep besproken. Er wordt gekeken naar hoe de opdrachten zijn uitgevoerd en er wordt ingegaan op hoe de foto overkomt op de kijker.
Vaak is het formuleren van je eigen mening over een foto een opstap naar het ‘begrijpen wat je zelf mooi vindt’. En dat helpt bij het maken van ‘mooiere’ foto’s.

Je moet het willen zien, je moet het willen maken en je moet het ook kunnen tonen. En zo is met een aantal ‘niet te stoppen’ cursisten de fotoclub dorpshuis Hoogkerk ontstaan. Op de club doen we eigenlijk niet veel anders dan op de cursus, behalve dat het een (nóg) veel lossere vorm heeft en er meer inbreng is van de leden. De nadruk ligt bij ons op delen. We bekijken elkaars foto’s, al dan niet aan de hand van thema’s. Gaandeweg een bijeenkomst komen er vragen op die we bespreken op dezelfde avond. Of we onderzoeken de vraag door er een thema (opdracht) voor een volgende keer van te maken. Zo ontstaat een klankbord voor wat je zelf doet en doe je inspiratie en nog meer kennis op.

Deze expositie is het resultaat van een seizoen fotoclubben. We hebben foto’s gemaakt aan de hand van de thema’s: stilleven, lijnen, herfst, regen en vakantie. Het uitzoeken en kiezen was al een belevenis op zich en wat we hier laten zien zijn foto’s waar we heel tevreden over zijn.

De expositie wordt geopend op zondag 3 februari om 15:00 uur. De foto’s zullen twee maanden te zien zijn in Dorpshuis Hoogkerk (Zuiderweg 70).

De makers zijn:
Anno Hopman
Jurjen Joosten
Gjalt van der Meulen
Simone de Ruiter
Marijke Sinning
Kithy van der Zwaag

Redactie en techniek:
Alex Boerema

Organisatie:
Jurjen Joosten
Dorpshuis Hoogkerk

 

Reacties