Echt Hoogkerker bier in de maak

7 oktober 2019Categorie: 50 jaar dorp in stad SuikerUnie

Door Nynke Doevelaar

Het idee voor een Hoogkerker bietenbier komt van Johann van der Geest, die via de Blije Business in contact kwam met de initiatiefnemers van de Krachtcentrale Hoogkerk. Hij liet zelfs een proefbiertje brouwen bij een kleine brouwerij in Haarlem. Langzamerhand kwam hij via via in contact met verschillende Hoogkerker hobbybrouwers en toen één van hen, Marco Prins, namens de Komedianten aanschoof bij een overleg over Let’s Gro Hoogkerk ging het balletje opnieuw rollen. Nu hebben hobbybrouwers Marco, Marc van Dullemen, Henkjan Hofman en Hans Stellingwerf zich verenigd in het Hoogkerker Biergilde. Op een zondag hebben zij samen een bier bedacht en er 20 liter van gebrouwen. Tijdens de openingsborrel van Let’s Gro Hoogkerk op woensdag 30 oktober kunnen 150 mensen een glaasje proeven van dit eerste echte Hoogkerker biertje met geheim ingrediënt.

Zelf zijn de brouwers ook heel benieuwd naar het bier. Marco is de enige die al een klein voorproefje heeft genomen, maar het bier is nog niet klaar. ‘Er zit nog geen alcohol in en geen koolzuur. Toen ik het twee weken geleden voor het eerst proefde had ik echt mijn twijfels of dit goed zou komen. Zoet had ik wel verwacht, want het geheime ingrediënt komt van de suikerbiet, maar het smaakte ook zurig en een beetje bitter en zout. Maar vanmiddag heb ik weer even geproefd en het begint nu een beetje naar bier te smaken. Ik nam zelfs een tweede proefslokje, dat is een goed teken. En de kleur is prachtig, we wilden een toegankelijk biertje maken, een blonde, maar het geheime ingrediënt geeft er een bijna koperrode kleur aan.

Het borrelt…
Marc: ‘Het blijft spannend, het komt heel precies en bij iedere stap kan het misgaan. Mijn frambozenbier werd vooral heel veel schuim, het vloog alle kanten op, ik kon er maar een klein beetje van redden.’ Henkjan: ‘Ja, je weet het nooit. We wachten de reacties van de Hoogkerkers af en als het in de smaak valt, kijken we of we grotere hoeveelheden kunnen laten brouwen en hoe we het aan de man gaan brengen.’ De mannen raken niet uitgepraat over het brouwen van bier, ketels, temperaturen, bottelen, gisten enzovoort. Henkjan: ‘Zo ging het ook die zondag. Overleggen, ervaringen uitwisselen en natuurlijk ons eigen bier aan elkaar laten proeven. Je bent op zo’n dag lekker bezig, maar je moet af en toe ook even wachten tot je de volgende stap kan doen, tijd om elkaar wat beter te leren kennen.’

Marc: ‘Of het nou wel of niet lukt we kunnen met het Hoogkerker Biergilde nog veel meer soorten bier gaan maken.’ Henkjan: ‘Ja, volgend jaar heb ik ook echte Hoogkerker hop uit mijn moestuin.’ Marco: ‘Ja, ik wil ook meer met de suikerbiet proberen, dat kon nu niet omdat de campagne nog niet was begonnen.’ Marc: ‘Er zijn nog zoveel mogelijkheden, bokbier, lentebier, een stout, noem maar op.’ Johann is ongeacht de smaak van het bier dat nu staat te gisten blij met de uitkomst van zijn idee. ‘Er is verbinding tussen de brouwers en met andere bierkenners in Hoogkerk, er zijn ideeën voor het gebruiken van de bijproducten van het brouwproces. Het borrelt en zo zie ik het graag.’

Illustratie: Dennis Hofman

***

Woensdag 30 oktober is het Hoogkerker biertje te proeven tijdens de ondernemersborrel bij het jubileum Hoogkerk 50 jaar dorp in stad. Het volledige programma is hier te vinden.

Reacties