Cosun Beet Company in wereldtop duurzaamheid

3 september 2020Categorie: SuikerUnie

PERSBERICHT

Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie) behoort tot de 1% duurzaamste bedrijven ter wereld. Dat blijkt uit de allerhoogste – platina – onafhankelijke beoordeling van EcoVadis.

EcoVadis toetst onafhankelijk wereldwijd, op basis van internationale standaarden, de MVO-prestaties van ongeveer 60.000 (industriële) ondernemingen, waarvan een kleine 500 multinationals. Dit assessment vindt plaats aan de hand van vier belangrijke thema’s: milieu, arbeidsomstandigheden & mensenrechten, duurzaam inkopen en ethiek, zoals eerlijke handel en een werkende klokkenluidersregeling. Er waren altijd drie beoordelingsniveaus: brons, zilver en goud. Dit jaar heeft EcoVadis het niveau platina toegevoegd.

Cosun Beet Company heeft in haar categorie ‘Manufacture of other food products’ direct deze hoogste platina beoordeling gekregen. De voorgaande vijf jaar kreeg ze al de gouden status. Cosun Beet Company behoort nu tot de top 1% van alle deelnemende bedrijven.

Continu verbeteren
“We scoren hoog over de gehele breedte in de productieketen”, constateert Bertram de Crom, Manager Milieu met gepaste trots. “Een beloning voor onze jarenlange inspanningen. Geholpen door ISO 26000, de internationale richtlijn voor duurzaam ondernemen die we al in 2012 hebben ingevoerd, bouwen we gestructureerd verder aan ons MVO-beleid. De platina status stimuleert ons daarbij. Dat moet ook, want EcoVadis legt de lat steeds hoger. Het beoordelingssysteem is namelijk bedoeld om continu te verbeteren. En dat gaan we doen. Eén van de gesignaleerde verbeterpunten is een uitgebreidere rapportage over onze milieuprestaties, dus wat we doen. We verwachten daarmee in 2021 onze score te verhogen.”

 

Over Cosun Beet Company
Cosun Beet Company is ontstaan uit een groep akkerbouwers die in 1899 de krachten bundelde om bieten beter te verwaarden. Anno 2020 zijn wij de meest efficiënte suikerproducent van Europa. Een speler op de wereldmarkt met klanten over de hele wereld. Cosun Beet Company ontwikkelt een breed scala aan innovatieve oplossingen zoals voeding, diervoeding, functionele eiwitten uit bietenblad, biobased huishoudartikelen en groene energie. Oftewel: Bright Beet Solutions.

Het voormalige Suiker Unie komt voort uit een succesvolle fusie (1966) van diverse bietenteler-coöperaties. Uiteindelijk vormde Suiker Unie de enige verwerker van bieten in Nederland in een tijdperk dat bietenquota nationaal waren geregeld en afzet met name nationaal was georiënteerd. Tegenwoordig is Cosun Beet Company een bedrijf dat zo’n 40% van de Nederlandse suikerproductie exporteert. Naast een suikerbietenfabriek in Duitsland, beschikt Cosun Beet Company over drie groengas-fabrieken en één ethanol fabriek. Steeds meer omzet wordt buiten Nederland gerealiseerd en ook steeds meer productgroepen naast suiker dragen bij aan de resultaten. 

 Cosun Beet Company verkent de grenzen van de circulaire economie, geheel in lijn met de visie Plants Powering People van moederbedrijf Cosun in Breda. Beiden – moeder en dochter – zijn eigendom van een coöperatie van 9.000 leden-suikerbietentelers.

 

 

Reacties