Boekpresentatie Kijkbungalow Minerva 17 september

19 september 2016Categorie: Kunstcommissie Nieuws

Na een bijzondere verbouwing en inrichting van zijn woning wilde Johan Meijering in de Jan vd. Zeestraat deze ervaring delen als de Kijkbungalow Minerva. Een gratis en onafhankelijk informatie- en ideeëncentrum zonder winstoogmerk. De start van de Kijkbungalow was op 27 september 1991. De geschiedenis van de Kijkbungalow Minerva heeft Johan Meijering beschreven in het gelijknamige boek.

johan-meijering-met-els-zuidema-van-de-kunstcommissie-hoogkerk-fotografie-noorderblik-siska-alkema
Johan Meijering met Els Zuidema van de Kunstcommissie Hoogkerk (Copyright fotografie Noorderblik – Siska Alkema). Aanklikken voor weergave in Facebook

Zaterdagmiddag jl. was de presentatie van dit boek in het kunstencentrum VRIJDAG in de St. Jansstraat. Daarbij werd ook de documentaire vertoond: “Een inspirerende kijk op wonen en kunst”, de ondertitel van het boek. Deze documentaire is binnenkort te zien via de website www.johanmeijering-kijkbungalow-minerva.nl/

Christiaan-Carlos Meijering, zijn kleinzoon, overhandigde het eerste exemplaar aan gedeputeerde Cultuur F. Q. Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen. Daarna gaf hij ook een exemplaar aan de andere betrokkenen van het eerste uur. Er waren meerdere toespraken en muziekuitvoeringen op piano en gitaar met zang.
Zie ook de Facebookpagina.

Kunstcommissie Hoogkerk
Bij het 2- jarig bestaan van de Kijkbungalow op 25 september 1993 was er een expositie van de Groninger Kunstkring de Ploeg in 35 woonhuizen met totaal 97 schilderijen, die dag kwamen 2000 bezoekers. In de voorbereiding van deze expositie hebben enkele dames een kunstcommissie opgericht. Na dit grote succes is deze commissie onder de vlag van de VWH verder gegaan als kunstcommissie Hoogkerk (KCH) met als doel meer kunst naar Hoogkerk te brengen en de kunstkring De Ploeg te promoten. De Jan van der Zeestraat is in de Hoogkerkse ‘Ploegwijk’ waarvan de straten vernoemd zijn naar Ploegschilders.
De KCH heeft na 1993 een groot aantal projecten gerealiseerd in Hoogkerk waaruit hier een kleine selectie:

  • Wekelijkse artikelen in de Reclamebode over een straatnaam uit de Ploegwijk. De artikelen, ruim 30, zijn omstreeks 2000 gebundeld in het boekje “Schilders in Hoogkerk”, met foto’s van de desbetreffende straten.
  • In 2003 gaf de KCH aan de nieuwe brug in de Johan van Zwedenlaan de naam “Jan Altinkbrug”. De gemeente had een verzoek uit de KCH voor een kunstzinnige secondaire paarse verlichting van deze brug afgewezen vanwege de kosten: € 80.000. De KCH kwam toen zelf met een plan dat voor € 15.000 wel gerealiseerd kon worden.
  • Bij de herinrichting van de Zuiderweg in 2004 heeft de KCH lichtmasten, armaturen en straatmeubilair uitgezocht.
  • Samen met de Historische Vereniging van Hoogkerk is de “Wandel- en Fiets- kunstroute” met bijbehorende brochure gerealiseerd. Nu in totaal 25 km tussen Gravenburg en de Buitenhof.
  • De KCH beheert de Kunstetalage onder De Leihof waar kunstzinnige Hoogkerkers, zowel beroepsartiesten en hobbyisten, hun werk kunnen tonen aan voorbijgangers op straat.
  • • Nieuw: de KCH wil nu samen met bewoners, bedrijven en Gemeente kunst realiseren op de rotonde in de Zuiderweg.

De Kunstcommissie Hoogkerk bestaat in 2018 dus 25 jaar. De Kunstkring de Ploeg bestaat dan 100 jaar. Er is dus iets te vieren.

Meer informatie over de kunstcommissie

Reacties