Adopteer een kerstboom bij Tuinindestad

29 november 2021Categorie: Bedrijfsleven Duurzaamheid

Maandag 6 december (kijk voor openingstijden op onze agenda) is het weer zover, dan starten wij met de verkoop van de kerstbomen. Ronald heeft beloofd zijn kerstmannenpak aan te trekken, dus met een beetje mazzel klink er een luidkeels Joho, Joho of zingen we spontaan samen dat we van een witte kerst dromen – ook zin om live bij een vuurkorfje te zingen? Laat maar weten! Nog meer geluk trouwens, als Cathrien speculaas komt bakken, vallen we echt met de neus in de boter. Genoeg gekkigheid, ik zal hieronder zo concreet en duidelijk mogelijk uitleggen wat de opties zijn. Goed lezen, dat scheelt een hoop onnodig gebel of geapp.

Ben je een klant die vorig jaar een adoptieboom heeft gekocht en teruggebracht dan heb je in november mail gehad, via info@adopteereenkerstboom.nl. Als je je boom hebt gereserveerd, dan kun je hem UITERLIJK VRIJDAG 17 DECEMBER ophalen. Niet opgehaalde bomen worden zaterdag 18 december vrijgegeven voor nieuwe klanten. Klanten wiens boom onverhoopt toch is afgekeurd krijgen apart een uitnodiging om met voorrang een nieuwe boom uit te zoeken, die hopelijk langer mee gaat. NB. ca 85% van de adoptiebomen heeft de herplant overleefd.

Ben je een klant die vorig jaar een pleegboom heeft gekocht en teruggebracht dan heb je geen mail gehad, maar heb je je eigen boom herkenbaar gemaakt met een eigen frutsel. Hopelijk heb je je na afloop aangemeld voor deze nieuwsbrief, want ook voor jou geldt dat je je boom UITERLIJK VRIJDAG 17 DECEMBER moet ophalen. Ook hier worden niet opgehaalde bomen zaterdag 18 december vrijgegeven voor nieuwe klanten.
NB. ca 55% van de pleegbomen heeft de herplant overleefd. Ook als je boom het niet heeft gered, kun je hem nog bekijken (en afscheid nemen).

Ben je een nieuwe klant (of opnieuw klant) dan is het heel simpel. Vooraf reserveren kan niet en is ook niet nodig. Wij hebben bij aanvang circa 170 verse adoptiebomen en 170 verse pleegbomen van Jaap Bolhuis uit Haren. Ben je er in de eerste week vroeg bij, dan is er nog keus genoeg. NB. Je betaalt bij een adoptieboom 10 euro statiegeld, dat je retour krijgt bij het terugbrengen van de boom.

Verschil tussen adoptieboom en pleegboom
Een adoptieboom is opgekweekt met een compacte kluit, waardoor ze beter zijn te herplanten (80 tot 90% overleving). Van de pleegbomen slaagt in 30 tot 50% de herplant (dit jaar meer, een uitzonderlijk goed jaar, mee vanwege het uitblijven van extreem lange hittegolven). Nee, van al dat herplanten worden de bomen niet mooier, zeggen we er eerlijk bij. We doen ons best de bomen in conditie te houden, maar de overgebleven kwaliteit hangt van veel factoren af: temperatuurverschillen buiten/binnen in december, genoeg (maar niet teveel) water gehad tijdens het thuisverblijf, vorst in januari, weer(pieken) in voorjaar en met name zomer, etc.

Herplanten is wel de moeite waard. Gemiddeld gaat een boom 3 tot 5 jaar mee (dus een stuk minder bomen gekapt) en, na verleende diensten, krijgen alle bomen een definitieve plek bij ons op Tuinindestad. Daar trekken ze vrijwel allemaal in de loop der jaren weer bij. Neem maar een kijkje langs de campingrand. Over alle jaren is slechts een kleine 5% van de bomen volledig afgestorven (en die verwerken wij dan weer in heggen en wallen, waar ze als voedsel dienen voor insecten, schimmels en andere levend goed). Een mooie gesloten kringloop, best wel duurzaam. Opeens is die kerstboom geen wegwerpproduct meer. Allermooist toch de lol bij het weerzien van je Eigen Boom. Is ie gegroeid? Herken je hem nog? Herkent ie jullie nog (en laat ie dat weten)?

Nog wat praktische dingen:
Het regent maar door de laatste dagen, en de voorspellingen zijn niet veel beter. Neem dus laarzen of oude schoenen mee als je langskomt. Ja, je kunt bij ons pinnen (en dat hebben wij het liefst), maar het statiegeld (10 euro) voor de adoptieboom hebben we dan liever weer cash (zodat we het in januari kunnen teruggeven). We kunnen ook bezorgen, maar dat is niet goedkoop: 10 euro binnen de stad, 15 euro buiten de stad (enkele reis).

corona
De bomen staan allemaal buiten verspreid op een groot terrein. Iedereen kan dus voldoende afstand houden. Wij letten op dat het allemaal een beetje ontspannen en veilig blijft. Als iedereen dat doet, blijft het ook gezellig.

Foto’s: Tuinindestad

Reacties