Activiteiten TuinindeStad in juli

6 juli 2020Categorie: Activiteit

Na de overweldigende hitte van afgelopen weken, lijkt de zomervakantie een tikje druilerig te beginnen. Een Hollandse zomer, roept Gerit Hiemstra dan en misschien kunnen we daar ook maar beter blij mee zijn. Deze maand in de planning: de wildplukwandeling van en met Sanne Scheltena op zaterdag 18 juli en zondag 26 juli is voor de blije bijen, een middag waarin je lekker actief mee kan doen. Hieronder alle data en info:

zaterdag 18 juli
Wildplukwandeling met wildplukdiner
start: 13.00 / 15.30 en 16.00 / 18.30
kosten: 15 -25 euro

Jaren gelobbyd, maar ja, hoera, eindelijk, ze komt. Sanne Scheltena, ook wel de Green Dreamster. Een wildplukwandeling waar je verkwikt vandaan komt. Wandelen, plukken en proeven. We kunnen hier nog zinnenlang over uitweiden; beter is het gelijk door te linken naar Sanne’s eigen website, voor alle info (en aanmelding). Niet zonder te zeggen dat je er snel bij moet zijn (met 12 mensen zit de wandeling vol) & dat echt iedereen mee mag, jong en oud. Aanrader dus.

zondag 26 juli
BlijeBijenDoeDag
start: 13.00 / 17.00
toegang gratis

Sander is een buurman uit De Held, die zijn bijenkasten bij ons op de tuin heeft neergezet. Dit jaar is hij met vlag en wimpel geslaagd voor zijn imker examen. Veertig potjes honing had hij in de lente (en die waren zo op). Sander zal vertellen en laten zien wat een imker allemaal moet doen om de honing aan de bijen te ontfutselen. Hoe je de honing uit de raten slingert bijvoorbeeld. Vers van de pers kan je je eigen potje vullen met honing uit Tuinindestad (zijn we super trots op).
Marjolein is ook imker en heeft een deel van jaar kasten op de schooltuin in het Westpark staan. Zij zal vertellen wat de bijen allemaal moeten doen om honing te verzamelen. Je kan het ook zien, want Marjolein neemt jaar kijkkasten mee. Maar honingbijen zijn niet de enige bijen die er zijn. Sterker nog, de meeste bijensoorten leven in hun uppie in de natuur. De zogenaamde solitaire bijen. Marjolein kan je daar ook alles van vertellen en laten zien.
Als toetje laat Anwar zijn wormenkwekerij zien. Heeft niets met bijen te maken, maar is wel zo leuk. Duizenden wormen, die dag en nacht bezig zijn tuin om tuin en keukenafval om te zetten in mineraalrijke mest, waar je ook nog weer  wormenthee van kan maken. Een biologische bemesting, die het natuurlijke bodemleven stimuleert en terug in evenwicht brengt.

Kijken en luisteren is fijn, maar zelf op onderzoek gaan is nog leuker. Zoek de bijen en de bloemen, waar ze van houden met de SpeurBingo. Neem zaadjes mee van bijenplanten voor in je eigen tuin, of maak er zaadbommen van. Zin in stoerder werk? We bouwen een groot insectenhotel van pallets en restmateriaal. We duimen voor mooi weer op deze actieve middag voor iedereen eigenlijk, van jong tot oud.

Ook zin om iets te organiseren in de vakantie of op te treden op het OpenLuchtPodium, aarzel niet, maar meld je idee aan bij ons.

Afbeeldingen: Greendreamster.nl, TuinindeStad

Reacties