AAN DE ANDERE KANT verplaatst naar zomer 2021

27 maart 2020Categorie: Activiteit

PERSBERICHT

Theatervoorstelling AAN DE ANDERE KANT, over de Moluks-Nederlandse geschiedenis, moet uitwijken naar de zomer van 2021. De grote locatietheatervoorstelling, die in juni en juli van dit jaar op het terrein van voormalig Kamp Westerbork zou worden gespeeld, kan door de coronacrisis dit jaar geen doorgang vinden.

De organisatie en overkoepelende Stichting Gedeelde Verhalen hebben in overleg met Herinneringscentrum Kamp Westerbork besloten om de voorstelling uit te stellen naar 2021. In dat jaar is het zeventig jaar geleden dat de eerste Molukse gezinnen naar Nederland kwamen.

Maatregelen coronavirus
Vanwege het besmettingsgevaar van het coronavirus en de daartegen door de overheid genomen maatregelen kunnen de meer dan zeventig spelers en muzikanten van AAN DE ANDERE KANT de komende maanden niet repeteren. Ook is het nog moeilijk te voorspellen of er in de beoogde speelperiode alweer grote groepen mensen bij elkaar mogen komen. AAN DE ANDERE KANT zou gedurende een aantal weken toeschouwers bijeen brengen op het terrein van voormalig Kamp Westerbork, waar na de Tweede Wereldoorlog bijna twintig jaar lang Molukse gezinnen woonden.

AAN DE ANDERE KANT
Het theaterproject is een herkenbare en ontroerende zoektocht naar de relatief onbekende geschiedenis van Molukkers en Nederlanders. Na succesvolle voorstellingen in 2018 en 2019 zal het drieluik in 2021 afsluiten met een bijzondere voorstelling op de locatie die tussen 1951 en 1971 ‘Schattenberg’ heette. Het is de eerste keer dat Molukkers en Nederlanders op deze historische locatie samen een theatervoorstelling over hun gezamenlijke verleden en toekomst spelen.

Voortgang
In de aanloop naar de voorstellingen van 2021 werkt de organisatie van AAN DE ANDERE KANT aan een breder verdiepingsprogramma door nog meer verhalen te verzamelen rond de Moluks-Nederlandse geschiedenis. Ook het educatieproject, in samenwerking met diverse middelbare scholen, wordt voortgezet.

Foto: Joshua Keller

Reacties