Kom langs bij Taalhuis Hoogkerk in de Week van Taal

In de Week van Taal van 15 – 19 april zetten de Taalhuizen in de regio Groningen en Noord-Drenthe de deur wijd open. Ze laten dan zien hoe ze kunnen helpen bij lezen en schrijven. Dit jaar is er speciale aandacht voor ouders met jonge kinderen. Door bijvoorbeeld voorlezen aan te moedigen of spelletjes te spelen, help je de kinderen én de ouders met hun taalontwikkeling.

De Taalhuizen, verspreid over de hele regio Groningen en Noord-Drenthe, organiseren in de Week van Taal allerlei leuke activiteiten om te laten zien hoe je voorlezen kunt aanmoedigen of hoe je met spelletjes of speurtochten kunt helpen met taalontwikkeling.

Speciale aandacht voor ouders en jonge kinderen

Voor laaggeletterde ouders is voorlezen soms al te moeilijk. Een spelletje kan een hele eenvoudige manier zijn om ouder en kind samen over iets te laten praten of een verhaal te vertellen. Dat is goed voor de taalontwikkeling. Want ook bij een spelletje, bijvoorbeeld Memory, speelt taal natuurlijk een rol. Door te benoemen, te omschrijven of te (laten) raden wat er op het plaatje staat, breidt een kind de woordenschat uit. Door een zin bij het plaatje te maken oefen je de zinsbouw.

Heel veel leuke activiteiten in Taalhuizen

Alle Taalhuizen in de regio organiseren hun eigen activiteiten tijdens de Week van Taal. In de Taalhuizen van Eemsdelta kunnen jonge kinderen en (groot)ouders genieten van een heerlijk voorleesverhaal. Samen duiken ze in de wereld van de leukste prentenboekfiguren van Kleine kangoeroe door Guido van Genechten. Daarna gaan ze samen knutselen. Taalhuizen in Het Hogeland organiseren naast een voorleesavond ook ABC-speurtochten en spelletjesmiddagen rondom het spel GRUNN. Taalhuis Assen organiseert een kinderboekenruilmarkt en is er een voorstelling van een verhalenvertelster. In de gemeente Groningen staat op verschillende plekken de Escape caravan, waar je kunt ervaren hoe het is om laaggeletterdheid te zijn. Kortom, er zijn tijdens de Week van Taal heel veel leuke dingen te doen!

Je vindt alle activiteiten op de website tijdvoorhettaalhuis.nl. Daar zie je ook het overzicht van alle Taalhuizen. Klik op de plaatsnaam van het Taalhuis en je vindt het programma.

Voor iedereen

De activiteiten tijdens de Week van Taal zijn voor iedereen toegankelijk dus kom ook en neem je vrienden, familieleden of collega’s mee.

Waar vind je Taalhuizen?

Taalhuizen vind je meestal in de bibliotheek en verspreid over de hele regio. Er is er dus altijd wel een in de buurt. Je kunt er begeleiding krijgen in lezen en schrijven of een cursus volgen. Meestal is dat gratis. De Taalhuizen werken lokaal weer samen met organisaties zoals bibliotheken, welzijn-opbouwwerkers, kinderopvanglocaties, consultatiebureaus, brugfunctionarissen van basisscholen, Humanitas, bibliotheekmedewerkers en spelotheken.

Kom langs op 19 april in Hoogkerk!

Hou jij van taal? Lijkt het je leuk om andere volwassenen te motiveren en te begeleiden?

In de Week van Taal geven we informatie over het Taalhuis en over taalvrijwilliger worden.

Wanneer: 19 april van 14.00 tot 16.00 uur

Waar: Forumbibliotheek Hoogkerk, Jan Ensinglaan 29

Kom gezellig langs!