Aanbevelingen van de Wijkraad Eemsgolaan 7
– Hoogkerk, 6 november 2024 –
Eind mei dit jaar werd de Vereniging Wijkraad Hoogkerk verrast door het voornemen van het college om direct een noodopvang te starten in een oud bedrijfspand aan de Eemsgolaan 7. Veel buurtbewoners voelden zich hierdoor overvallen. Sindsdien heeft de wijkraad contact gezocht met de gemeente en partners in de wijk om deze kwestie te bespreken en ruimte te vragen voor bewonersparticipatie.
Recent heeft de wijkraad informatie gedeeld over de Eemgolaan en het concept collegevoorstel. Het vervolg hiervan is dat de wijkraad Hoogkerk een advies heeft opgesteld wat voortvloeit uit de afspraak met het college. De afspraak is dat de wijkraad op het conceptbesluit advies mag geven. Hiertoe heeft de wijkraad bij de Eemsgolaan buurtgroep en een aantal belanghebbenden opvattingen en ideeën opgevraagd over het concept collegevoorstel en het conceptbesluit omgevingsvergunning. In samenwerking met Bout Advocaten is hier een advies uitgekomen wat door het bestuur van de wijkraad wordt ondersteund. Dit advies heeft de wijkraad met de Buurtgroep Eemgolaan gedeeld en er is herkenning in het advies. Daarnaast heeft de wijkraad het advies gedeeld met Bedrijvenvereniging WEST, Bureau Beke, Kids United en De Kring.
Vervolgens heeft de wijkraad haar advies met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Molema voor de komst van de noodopvang/azc in onze wijk en zal de gemeenteraad op 7 november informeren. De wijkraad heeft zich in haar advies gericht op een zorgvuldige en transparante aanpak, waarbij zowel de belangen van de inwoners als de noodzaak voor een tijdelijke opvang van asielzoekers in balans worden gehouden.
Als adviesorgaan gaat de wijkraad niet procederen. De buurtgroep of andere belanghebbenden kunnen zelf advies geven, bezwaar indienen of procedures tegen de gemeente aanspannen.
Samenvatting advies VWH
Randvoorwaarden voor Participatie en Draagvlak
- Duidelijke taakafbakening: De wijkraad benadrukt het belang van heldere afspraken over de verantwoordelijkheden van alle betrokkenen bij de opvang.
- Betrokkenheid van alle inwoners: Alle bewoners, inclusief zij die tegen de opvanglocatie zijn, moeten actief betrokken blijven in het proces, zodat er ruimte is voor dialoog en zorgen.
- Transparantie: Alle documenten en besluiten moeten proactief gedeeld worden met de gemeenschap.
- Veiligheidsmaatregelen: Afspraken over toezicht en handhaving van de noodopvang zijn essentieel om de veiligheid van zowel bewoners als de asielzoekers te waarborgen.
Veiligheid en Ruimtelijke Inpassing
- Er moet concrete aandacht zijn voor de brandveiligheid van de noodopvanglocatie aan Eemsgolaan 7. Tevens wordt aanbevolen om aanvullend onderzoek te doen naar de impact van een permanent AZC op de fysieke leefomgeving.
- De wijkraad vraagt om een heroverweging van de ruimtelijke planning door middel van de “ladder van duurzame verstedelijking,” Daarnaast is de voorkeur voor gezinnen met kinderen in de opvang aangegeven.
Zorgvuldige Besluitvorming en Nadeelcompensatie
- Het college wordt aangespoord om het juridische kader zorgvuldig toe te passen en verdere onderzoeken in te stellen naar de gevolgen van een permanente opvanglocatie voor de wijk.
- Bovendien adviseert de wijkraad om een ruimhartige planschaderegeling in te stellen, die het forfaitaire eigen risico buiten toepassing stelt, zodat bewoners die nadelen ondervinden eerlijk worden gecompenseerd.
De Komende Opvanglocatie en Vergunning
- De wijkraad pleit voor een vergunning met een beperkte duur van drie jaar voor het AZC, met mogelijkheid tot verlenging. Dit geeft ruimte voor evaluaties en een betere afweging van de effecten van de opvang op lange termijn.
Samenwerking en Constructieve Dialoog
- De wijkraad benadrukt het belang van samenwerking tussen het college, het COA, omwonenden en andere betrokkenen. Er moet respect zijn voor elkaars standpunten, met als doel een oplossing te vinden die voor iedereen werkbaar is. Als het permanente AZC uiteindelijk bewoond wordt door gezinnen met kinderen, kan dit een brede steun vinden bij de inwoners van Hoogkerk.
Alle aanbevelingen van de wijkraad zijn terug te vinden in een uitgebreide samenvatting op de laatste pagina’s van het advies.
Advies Noodopvang Eemsgolaan 7 Vereniging Wijkraad Hoogkerk (PDF)
Afsluitend
Hoewel de komst van een asielopvang in een wijk vaak op weerstand stuit, is het positief om te zien dat de betrokken partijen – van gemeente tot wijkraad en bewoners – een constructieve houding hebben aangenomen. De wijkraad heeft aangegeven dat het cruciaal is om met geduld en in goed overleg te blijven werken aan een oplossing die zowel recht doet aan de opvangbehoefte als de zorgen van de bewoners van Hoogkerk.
“We hebben allemaal baat bij een werkbare oplossing waar we samen aan werken. Het is niet altijd makkelijk, maar door samen te werken en respect voor elkaar te tonen, kunnen we een oplossing vinden die voor iedereen acceptabel is,” aldus de wijkraad in haar advies aan de gemeenteraad.
De Wethouder zal de aanbevelingen intern bespreken en besluiten nemen over de verdere stappen om dit aan de Raad te voor te leggen.
Vereniging Wijkraad Hoogkerk
een leefbare en veilige wijk voor iedereen.