De bouw van woningen aan de Suikerzijde in de Stad staat op het punt om te beginnen. Op 21 september was er een bijeenkomst waarin de plannen van de nieuwe woonwijk werden toegelicht. Ook werd er alvast vooruitgekeken op de toekomst van het ‘nieuwe dorp’.
Want dat moet het worden volgens architect van de plannen aan de Suikerzijde Jeroen van Willigen. ‘De ontwikkeling van de Suikerzijde is een positieve ontwikkeling. Momenteel is er weinig verbinding tussen de binnenstad en Hoogkerk. Het is de bedoeling dat het ‘nieuwe dorp’ de functie van verbinden gaat vervullen.
In de grote hal van de voormalige suikerfabriek aan de Suikerlaan loopt het langzaam vol. Gasten worden ontvangen met een vriendelijke blik en een goed gevulde kop met koffie. Alle aanwezigen zijn keurig gekleed, want het is de vooravond voor de verkoop van de eerste woningen aan de Suikerzijde. Deze avond worden de laatste ontwikkelingen toegelicht door de architect, de projectdirecteur, verschillende wooncorporaties en de wethouder van wonen Rik van Niejenhuis. ‘We staan voor een enorm project. De komende tijden zijn erg spannend en opwindend. Aan ons is het nu om te zorgen dat mensen op een prettige manier gaan en kunnen samenleven daar.’
Door de industriële hal danst een violiste spelende een vrolijk stukje muziek. Muziek staat voor verbinding en dat moet de nieuwe wijk worden. Op de spandoeken in de hal hangt een tiental spandoeken met: het de actieve stad, de muzikale stad en de sociale stad. ‘En om zo’n plek te creëren en de juiste locatie te vinden. Dat was een hele zoektocht’, zegt projectdirecteur van de Suikerzijde Jan Kleine. Hij staat aan het roer van Suikerzijde BV. waarvan de gemeente Groningen aandeelhouder is. Het doel van het oprichten van de BV is dat het een impuls gaan geven aan de stedelijke ontwikkeling en de druk op de woningmarkt kan verlagen. Maar hoe zit dat nu precies?
Aan het begin van de twintigste eeuw werd De Friesch-Groningsche Coöperatieve Beetwortelsuikerfabriek (De Suiker Unie) opgericht. Het suiker uit de fabriek werd veelvuldig geëxporteerd en verwerkt in verschillende producten. Een kleine honderd jaar later, in 2007, kreeg het bedrijf opdracht van de Europese Unie om haar deuren te sluiten. Vervolgens besluit de gemeente Groningen om in 2010 de grond te kopen. Op het terrein worden nu veel culturele activiteiten georganiseerd zoals festivals en de jaarlijkse populaire Kerstmarkt. In de tussentijd heeft de gemeente nagedacht over de invulling van de grond. Dat plan ligt nu op tafel. Maar zoals velen denken gaat het niet alleen om het terrein van de oude suikerfabriek. Dat is slechts een deel van het stuk grond. De eerste ruim zevenhonderd woningen worden gebouw aan de noordzijde van het spoor gebouwd. En daar konden mensen zich afgelopen zaterdag op het terrein van de voormalige fabriek voor inschrijven. De eerste bewoners kunnen in 2026 terecht in hun nieuwe woning.
Op het gehele terrein worden in totaal vijfduizend woningen gecreëerd. Dat gebied beslaat zo’n 160 hectare. Om een beeld te krijgen: dat staat gelijk aan ruim 230 voetbalvelden. Het moet een mix worden van verschillende soorten huizen in zowel de categorie huur als koop. Hoendiep-zuid valt ook onder dit gebied. De uitvoering van de plannen duren in totaal tien tot twintig jaar. De woningcorporaties Nijestee en Patrimonium benadrukten extra dat de woningen die worden gerealiseerd van ‘kwaliteit’ moeten zijn, maar ook zeker ‘betaalbaar’. Er komt een mix van verschillende woningtypes op de grond te staan. ‘Alles komt door elkaar te staan, zodat de verbinding in de buurt blijft bestaan’, zegt architect Van Willigen. Daarnaast komt de nieuwe wijk in het teken te staan van vergroening. Er wordt ruimte gemaakt voor het aanpoten van bebossing en gemeenschappelijke tuinen. Studenten van het Alfacollege uit de Stad denken mee aan de plannen voor vergroening en duurzaamheid. Zij werken momenteel naast de schoorsteen van de oude fabriek.
Oorspronkelijk was de verwachting dat er pas in 2030 een begin werd gemaakt met de uitvoering van de plannen van de Suikerzijde. Maar zoals projectdirecteur Kleine op de bijeenkomst zei: ‘Het is moeilijk voorspellen als het om de woningmarkt gaat.’ De uitvoering gaat dus sneller dan gepland, omdat de woningmarkt krapper en krapper wordt. Alle betrokken partijen staan ondanks deze tegenvaller te springen om de ontwikkeling van de nieuwe wijk te zien.
Omdat het een wijk wordt waar verbinding centraal staat, is het belangrijk om het sociale aspect onder handen te nemen. Want wat staat aan de basis van de verbinding? Socioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen Rafaël Wittek stelt dat de nadruk moet komen te liggen op centrale ontmoetingsplekken die voor iedereen toegankelijk zijn. Daarnaast moet de nieuwe wijk een toekomstperspectief bieden aan de bewoners waar kinderen veilig kunnen opgroeien en mensen naar elkaar omkijken. Ook is bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin waar mensen samen aan en in werken een impuls voor het leggen en onderhouden van sociale contacten. Voor een project om te onderzoeken hoe een sociale buurt kan worden ontwikkeld en in stand kan worden gehouden is een potje van dertig miljoen euro vrijgemaakt.
Aan het einde van de bijeenkomst van afgelopen zaterdag werd er afgesloten door directeur van Het Groninger Museum Andreas Blühm en burgermeester Koen Schuiling die beiden aan hun laatste termijn bezig zijn. Een platenspeler begon te draaien en een plaat van The Rolling Stones kwam te voorschijn. De naald daalde tot in de naden van het vinyl en speelde ‘Start me up’. Dit om de plannen van de Suikerzijde in te luiden en op te starten.
Bron: De Westerkrant
0 reacties