Burgemeester ontvangt uniek boek over historie van Hoogkerk!

28 september 2020Categorie: Activiteit Gemeente

PERSBERICHT

Afgelopen vrijdag 25 september is het eerste exemplaar van een prachtig boek overhandigd aan de burgemeester van Groningen dhr. K. Schuiling.  

De historische vereniging van Hoogkerk heeft samen met Albert Heijn Hoogkerk een prachtig boek samengesteld over de historie van Hoogkerk. Hoogkerk is een erg mooie plek met een rijke historisch en we willen Hoogkerk daarom graag positief in de schijnwerpers zetten. Het ene verhaal in het boek over Hoogkerk is nog mooier en interessanter dan het andere. Het is een schitterend boek geworden met ook items uit het recente verleden. Bovendien is het geen gewoon boek maar een stickerboek met 216 stikkers. Het boek is gratis te verkrijgen bij Albert Heijn Hoogkerk en de plaatjes zijn gratis bij € 10,- aan boodschappen.

De historische vereniging gaf bij monde van dhr. J. Schuurman, voorzitter, aan dat het eerste exemplaar van het boek met als titel: Hoogkerk, Leegkerk, Vierverlaten en Dorkwerd van historische dorpen naar stadswijken was samengesteld door een team met als kartrekker dhr. S. Eldering. Helaas kon hij door ziekte niet aanwezig zijn.  De historische vereniging wenst dhr. Eldering heel veel sterkte toe met de behandeling van deze ziekte. Dhr Schuurman; “Dat u burgemeester, met uw politieke achtergrond, belangstelling heeft voor het Midden en Kleinbedrijf dat spreekt voor zich, maar dat u ook aandacht heeft voor het Hoogkerks cultureel erfgoed is natuurlijk fantastisch!” Daarna gaf dhr Schuurman een korte presentatie over de historische vereniging (zie hieronder) Dhr Schuurman eindigde zijn betoog met; “Directie Albert Heijn, bedankt voor het vertrouwen en de gulle sponsoring. Heel veel succes met deze actie toegewenst”.

Na de overhandiging van het eerste exemplaar door de historische vereniging en Fokko Kip ondernemer Albert Heijn Hoogkerk kreeg Fokko Kip namens Albert Heijn Hoogkerk het woord. Hij bedankte de historische vereniging voor de fantastische samenwerking. Zonder hen was dit boek nooit tot stand gekomen. Fokko Kip gaf aan dat hij de verbinding met Hoogkerk heel erg belangrijk vindt. Daarom zet hij zich als ondernemer erg in voor de historische vereniging, sportverenigingen maar is ook betrokken bij andere maatschappelijk organisaties zoals VWH en bedrijven west.  Ook duurzaamheid heeft hij hoog in het vaandel staan en investeert veel hierin. Daarmee is hij een van de koplopers in Groningen. Albert Heijn Hoogkerk is onder ander van het gas af, scheidt alle afval en investeert ook nog in zonnepanelen. Aan het einde van zijn betoog vroeg Fokko Kip namens alle ondernemers aandacht voor de vernieuwing van het centrum van Hoogkerk. Hier is 15 jaar geleden wel mee begonnen maar dit is toen om diverse redenen nooit afgemaakt.
De feestelijke uitreiking heeft plaatsgevonden in de kantine van Albert Heijn Hoogkerk. Helaas konden er ivm Corona maatregelen maar 12 personen bij aanwezig zijn. Gelukkig heeft OOG-TV een verslag gemaakt en heeft de vlogger van Albert Heijn Hoogkerk Denise Timmer ook een vlog gemaakt over het bezoek. Zie hiervoor de Facebookpagina van Albert Heijn Hoogkerk.

Voorzitter dhr Schuurman over de historische vereniging van Hoogkerk
De Historische Vereniging Hoogkerk werd opgericht in oktober 2001 en stelt zich tot doel het bevorderen van kennis van de geschiedenis van de voormalige gemeente Hoogkerk, bestaande uit de dorpen Hoogkerk, Leegkerk, Vierverlaten en Dorkwerd. Inmiddels heeft de vereniging 329 leden in binnen én buitenland. De leden ontvangen 3 keer per jaar het verenigingsblad “Op de Hoogte” met leuke verhalen, feiten en foto’s uit de oude doos.
Onze activiteiten bestaan hoofdzakelijk uit het verzamelen, scannen en documenteren van allerlei soorten beeldmateriaal, archieven en voorwerpen. Het verrichten van historische onderzoek en het bijhouden van een bibliotheekcollectie zoals cd’s, dvd’s, boeken, tijdschriften en brochures. En onderhouden we een eigen website, “HVHoogkerk.nl” met o.a. een link naar het “Groninger archief”, waar ons scanteam foto’s van toen en nu op plaatst. Verder organiseren wij een jaarlijkse ledenvergadering met aansluitend een Lezing, en onderhouden we de oorlogsgraven in de Kerkstraat, van de bemanning van de neergestorte Lancaster, en het Lancastermonument te Dorkwerd, en verzorgen een lesuur op scholen met aandacht voor de neergestorte Lancaster en zijn omgekomen bemanning. Verder is onze vereniging in het bezit van een rouwkaartenarchief van oud-Hoogkerkers. Iedere donderdagmorgen is een enthousiast “scan een documentatieteam” te vinden in het “Katshuis”, een ruimte in het “Gabriël–woongebouw”, Gabriëlstraat 17, waar ook een vitrinekast staat van de vereniging met afwisselende onderwerpen.

Kom gerust eens langs, u bent van harte welkom.

Foto kop: AH Hoogkerk. Fokko Kip (links) en burgemeester Koen Schuiling presenteren het stickerboek.

Reacties