Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

februari 7 @ 20:00 - 22:00

Evenement Navigatie

Hiroshima 75 jaar geleden

Vele boeken zijn er over dit onderwerp reeds geschreven en nog steeds verschijnen er weer nieuwe over dit cruciale gebeuren in WO2. Ook hebben een aantal componisten zich gewaagd aan het toonzetten van dit gebeuren. De bekendste is wel Krysztof Penderecki. Deze schreef zijn “Threnody” (1963) ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze atoomaanval. Veel minder bekend is de Japanse componist Masao Ohki. Deze schreef in 1953 zijn 5e symfonie die hij de naam “Hiroshima” gaf. Hij was hiervoor geïnspireerd geraakt door de eerste 6 Hiroshima-panelen die het schildersechtpaar Iri en Toshi  Maruki voltooiden tussen 1950 en 1952.

Vanavond gaan we een aantal delen uit deze symfonie beluisteren.

Ook andere grote gebeurtenissen uit WO2 inspireerden componisten tot het maken van een compositie hierover. Een van de bekendste is Bohuslav Martinu die in 1943 zijn “Memorial to Lidice” schreef, het dorp, even buiten Praag, werd door de nazi’s totaal vernietigd en de bevolking uitgemoord. Een indrukwekkend stuk muziek was het resultaat. Ook Dmitri Shostakovitch liet zich niet onbetuigd. In zijn oorlogs-symfonieën nr. 7, 8 en 9 is de aanklacht tegen het beleid van Stalin te proeven.

Om na deze intense en soms heftige luisterervaring toch niet in al te sobere stemming huiswaarts te keren zal ik proberen een passen slot aan deze avond te geven gebaseerd op de uitspraak: “Uit wanklank wordt de zuiverste harmonie geboren”.

Datum      : Vrijdag 7 februari.
Locatie     : De Kerk van Leegkerk.
Adres       : Leegeweg 38 Hoogkerk (Groningen) .
Aanvang   : 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.
Entree       : Vrijwillige bijdrage na afloop.

Voor meer informatie : www.dezingendeschaal.nl

Reacties

Gegevens

Datum:
februari 7
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Kerk Leegkerk
Leegeweg 38
Groningen, Groningen 9746TC Nederland

+ Google Maps

Telefoon:
050-3181433
Website:
www.kerkleegkerk.nl

Reacties