Feestweek Kunstcommissie Hoogkerk (tussenstand per 5 oktober)

5 oktober 2018Categorie: Algemeen

Ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan organiseerde de Kunstcommissie Hoogkerk (KCH) van de VWH feestelijke activiteiten in de 1e week van oktober. De KCH is opgericht tijdens het 2- jarig bestaan van de Kijkbungalow van Johan Meijering op 25 september 1993 in de Jan van der Zeestraat. Daar was ook een expositie van de Groninger Kunstkring de Ploeg. Een aantal straten in Hoogkerk Zuid en de straten in Ruskenveen zijn vernoemd naar leden van de Ploeg, samen de ‘Ploegwijk’ of ‘Hoogkerkse Schilderswijk’. Vanaf de oprichting heeft de KCH een groot aantal kunstprojecten gerealiseerd in Hoogkerk, bijna allemaal in de openbare ruimte. In 2000 is een boekje uitgebracht met een beschrijving van straatnamen in de Ploegwijk. De opening van de feestweek was maandag 1 oktober in de bestuurskamer VWH in de Vensterschool met een filmpje over Ploegkunstenaar Bé Kracht met aansluitend de onthulling van wandelpad dat nu naar hem is vernoemd. Het pad gaat langs de Ruskenveense plas tussen de Verbetering langs de Wingerd en de speelplek bij Ruskenveen. 2 oktober was de wandelpuzzeltocht door de Ploegwijk met de Gabriëlflat als start- en eindpunt. Men was ruim 2 uur in de benen. Aan de hand van een vragenlijst konden deelnemers meer kennis vergaren over Ploegschilders. De kunstetalage onder de Leihof was ook hierin opgenomen. 3 oktober was een voorleesmiddag in de Forum Bibliotheek in de Leihof. Miep Berends, lid KCH, las voor uit het boek ‘Dromen en Geheimen’ met gedichten en korte verhalen van Arie Zuidersma, oud-voorzitter De Ploeg. De kinderen kregen ook uitleg over het boek. 4 oktober was de Fietspuzzeltocht, ook uit de Gabriëlflat, met halverwege een pauze waar enkele kunstenaars met hun schildersezel aan het werk waren!
Meer foto’s op Facebook (later meer foto’s van het Ploegdiner en de Kunstmarkt)

Meer informatie: Een overzicht van de activiteiten van de KCH en over de fiets- en wandelpuzzeltocht: https://drive.google.com/drive/folders/1MT-QNOpxfMl02LeCGfKiiQT-SuaL4cA-?usp=sharing

Wordt vervolgd
Later komen meer foto’s van het Ploegdiner in buurtrestaurant Gabriël met een optreden van het koor Ratjetoe op 5 oktober en de Kunstmarkt in de Ruskenborg in Hoogkerk op zaterdag 6 oktober van 10-17.00 uur.

Op het Ploegdiner worden de prijswinnaars van de wandel- en fietspuzzeltocht bekend gemaakt.

Op de markt zijn verschillende vormen van kunst te zien. Kunstenaars van Kunstkring De Ploeg laten zien hoe hun werk tot stand komt. De Ploegers raden u aan uw ezel en schilder- of tekenspullen mee te nemen! U kunt meedoen aan kunstworkshops, onder meer stilleven, portret- en modelschilderen en -tekenen.

Reacties